Myndigheder beslaglægger varer i syv ud af ni kiosker
Kun én ud af ni kiosker fik ingen anmærkning, da Fødevarestyrelsens kontrollanter tirsdag besøgte en række kiosker i København sammen med Københavns Politi og kontrollanter fra Skattestyrelsen.
- Vi gennemførte sammen ni kontroller, hvoraf der blev varslet bøder i de fem på grund af utilstrækkelig eller manglende sporbarhed. Der blev beslaglagt varer i syv virksomheder; der var således kun to virksomheder, hvor sporbarhedsdokumentationen var ”ok” – altså at de kunne vise fakturaer på de varer, som blev udtaget til sporbarhedskontrol. I en virksomhed blev der indskærpet ejerforhold og hygiejne, fortæller Michael Rosenmark, der er rejseholdschef for fødevarerejseholdet.
Han kan endnu ikke sætte tal på, hvor store mængder der ender med at være beslaglagt.
- Ejerne får under alle omstændigheder bøde for den manglende sporbarhed, men de får samtidig mulighed for at fremskaffe dokumentationen. Finder vi den troværdig, vil de få varerne tilbage, siger han.
Kun en enkelt virksomhed fik ingen anmærkninger.
Aktionerne er en del af et styrket koordineret myndighedssamarbejde mellem de tre myndigheder og blev ifølge Rigspolitiet gennemført for at afdække omfanget af videresalg af stjålne hælervarer såsom let-omsættelige varer som f.eks. alkohol, chokolade og kaffe.
Aktionen er den første af fem planlagte større, målrettede aktioner i kioskmiljøet i løbet af 2019.
- Det er selvsagt fuldstændig uacceptabelt og meget krænkende for butiksindehaveren, når han eller hun oplever, at der er folk, der bryder med de normer og regler, som vi andre lever efter. Derfor fokuserer vi nu indsatsen yderligere mod organiserede butikstyverier", siger Lars Mortensen, vicepolitiinspektør i Nationalt Efterforskningscenter, Rigspolitiet, i en pressemeddelelse.