Myndigheder ændrer forklaring på manglende overblik over medicinsalg

24. aug 2018 -
This describes the image
Kun lægemiddelindustrien ved, om håndkøbssalget af smertestillende og næsedråber er steget eller faldet de seneste år. Myndighederne mangler overblik. Foto: Helle-Karin Helstrand

Alle butikker, der sælger medicin, skal hver eneste måned indberette til myndighederne, hvor meget de har solgt.

Alligevel har Sundhedsministeriets ansvarlige embedsfolk ikke styr på, hvor mange Panodiler eller næsespray der er solgt i håndkøb siden 2015.

”Vi mangler indberetninger fra butikker”, har forklaringen lydt fra Sundhedsdatastyrelsen, der samler og bearbejder tallene.

Det har således indtil for få dage siden fremgået af styrelsens website ”medstat.dk”, at ”salg udenfor apoteker endnu ikke er fuldt indberettet. Der er derfor manglende beregning af tal for 2016 visse steder.”

Den forklaring har styrelsen nu ændret.

Det sker, efter at Dansk Handelsblad i sidste uge skrev, at hverken Sundhedsdatastyrelsen eller Lægemiddelstyrelsen, der foretager tilsyn med forhandlerne, har overblik over, hvilke og hvor mange butikker der ikke har indberettet tal for deres salg af medicin.

Tal for mere end to år

Til trods for, at Lægemiddelstyrelsen har hjemmel til at sanktionere detailforhandlere, såfremt disse ikke indberetter, er dette endnu ikke sket.

- Vi har for nuværende ikke modtaget informationer om, hvor stort et antal detailforhandlere der ikke har indberettet. For at overveje sanktioner skal vi have nøjagtige informationer om, hvem der mangler at indberette, siger Solveig Røigaard-Petersen, der er pressechef i Lægemiddelstyrelsen.

Rent faktisk viser sagsakter, som avisen har fået indblik i, at Sundhedsdatastyrelsen har en pukkel på ubearbejdede indberetninger for mere end to år liggende.

Først for nylig er tallene fra kædekontorernes salg i 2016 og 2017 kommet igennem kontrollen. Nu mangler alle de individuelle indberetninger – fra knap 40 pct. af de indberetningspligtige butikker.

Ny forklaring

Sundhedsdatastyrelsen har da også korrigeret forklaringen, så der nu på medstat.dk står:

”Dette er en foreløbig opdatering, da tal for håndkøbslægemidler tilladt til salg udenfor apoteker endnu ikke er godkendt.”

Når tallene ikke findes i myndighedernes statistik, er det reelt kun lægemiddelindustrien, der ved, hvor mange næsedråber og Panodiler der er solgt i håndkøb i mere end to år – og hvordan salget af den medicin, som kunderne selv kan tage på butikshylderne, udvikler sig.

Det er endnu ikke lykkedes for Dansk Handelsblad at få et svar på, hvornår Sundhedsdatastyrelsen er klar til at opdatere statistikken.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?