Minister roser pantsystem for at være verdensklasse
Mens politikere og erhvervsliv diskuterer nye veje til fremtidens miljømål, har bryggerierne og detailhandlen gennem knap 20 år skabt et system med returemballager i verdensklasse.
Sådan lød de rosende ord fra miljøminister Lea Wermelin (S) ved åbningen af Dansk Retursystems nye fabrik i Høje Taastrup mandag. Kronprins Frederik stod for den officielle åbning af den topmoderne fabrik.
Kategori 10Fabrikken kan hver dag håndtere cirka to mio. plastikflasker, dåser og glasflasker, som derved kan genanvendes. Det er det antal, der hver dag kommer retur øst for Storebælt i pantsystemet.
– Vi har et pantsystem i verdensklasse. Ni ud af 10 flasker og dåser kommer retur fra forbrugerne og bliver genanvendt. Når vi genanvender frem for at brænde affald af, begrænser vi belastningen af klimaet, og vi forvandler brugte emballager til værdifulde ressourcer. Vi har for nylig rykket saft og juice ind i pantsystemet, og dermed kan vi genanvende cirka 75 mio. flere flasker og dåser. I dag er en god dag for miljøet og klimaet, sagde Lea Wermelin.
Gavner miljøet
Den nye fabrik skal håndtere de stigende mængder engangsemballager med pant, som danskerne afleverer til genanvendelse. Samtidig vil nye højteknologiske maskiner sikre en mere effektiv udnyttelse af materialerne til gavn for miljø og klima.
Dansk Retursystem har drevet pantsystemet siden det fik sin nuværende form i 2002. I det første år afleverede dan-skerne 41,2 mio. tomme flasker og dåser med pant. I 2019 afleverede de mere end 1,4 mia. De stigende mængder en-gangsemballager har de seneste år givet kapacitetsproblemer i Dansk Retursystems fabrikker, og derfor blev der i 2018 taget første spadestik til en ny og større fabrik.
[caption id="attachment_86219" align="alignnone" width="696"] De tomme emballager presses til baller, der sendes til genanvendelse. Fra venstre ses adm. direktør i Dansk Retursy-stem, Lars Krejberg Petersen, Kronprins Frederik, borgmester i Høje Taastrup Kommune, Michael Ziegler, miljømini-ster Lea Wermelin og bestyrelsesformand i Dansk Retursystem, Thomas Dalsgaard. Foto: Ty Stange[/caption]
Bestyrelsesformand i Dansk Retursystem, Thomas Dalsgaard, lagde i sin tale vægt på, at pantsystemet er cirkulær økonomi i sin reneste form. Det er netop den form for klima- og miljøgevinst, som hele verden sukker efter i disse år.
– Men vi skal ikke hvile på laurbærrene. Vi skal til stadighed udvikle og forbedre pantsystemet og sikre, at det passer ind i samfunds- og markedsudviklingen, sagde han.
Fremtidssikret fabrik
Pantfabrikken er 13.500 kvadratmeter stor og sorterer dåser og flasker, inden de sendes til genanvendelse. Den skal sikre en høj kvalitet i genanvendelsen af plastik, aluminium og glas med en fuldautomatisk og moderne teknologi.
Det sparer ifølge Dansk Retursystem klimaet for cirka 75.000 ton CO2 om året, at emballagerne bliver genanvendt frem for, hvis de var blevet brændt af som affald, og dåser og flasker skulle produceres af nye råstoffer. Tallet er baseret på antallet af brugte emballager, der kommer retur øst for Storebælt.
Fabrikken er fremtidssikret og fleksibel, så den løbende kan udvides, hvis der fremover bliver behov for at håndtere endnu flere emballager til genanvendelse.
– Alt for meget affald ender i dag i naturen, og vores alt for høje forbrug slider på klodens ressourcer. Især plastic ud-leder meget CO2, når det bliver brændt. Derfor skal vi genanvende plastic frem for at brænde det af, så vi begrænser klimabelastningen. Her er den nye pantfabrik et godt eksempel på, hvordan vi kan sikre en bedre udnyttelse af vores materialer, sagde Lea Wermelin.