Metro lagde pres på styrelse
Den tyske detail- og grossistgigant Metro Group spillede øjensynligt højt spil for at få et salg af to varehuse til Euro Cater i hus.
Metro og Euro Cater gav Konkurrencestyrelsen mindre end to måneder til at godkende fusionen. Den korte tidsfrist blev givet til trods for advarsler fra Konkurrencestyrelsen om, at det kunne blive særdeles vanskeligt at nå frem til en godkendelse.
Det lykkedes da heller ikke, og Metro Group valgte straks at trække stikket og aflyse handlen.
Konkurrencestyrelsen var dog nået så langt, at man mente, at fusionen "kunne hæmme den effektive konkurrence betydeligt" inden for foodservicebranchen, ikke mindst inden for cash & carrymarkedet. Derfor skulle styrelsen bruge mere tid til at behandle sagen.
Forløbet omkring et muligt salg af Metros to varehuse i Glostrup og Aarhus har været så opsigtsvækkende, at det er nået ind i Folketinget.
Brian Mikkelsen (K) har bedt erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) om at redegøre for sagens forløb. I sit svar videresender ministeren Konkurrencestyrelsens redegørelse til Folketinget.
Svar på 10 dage
Konkurrencestyrelsen understreger, at sager vedrørende konkurrenceloven er underlagt fortrolighed, så redegørelsen kaster nyt lys over hele sagen.
Metro og Euro Cater henvendte sig første gang til Konkurrencestyrelsen i begyndelsen af oktober 2014 for at indlede drøftelser om Euro Caters opkøb af de to Metrovarehuse.
Parterne ønskede en afgørelse inden for 10 dage.
Styrelsen svarede, at det ikke var muligt, men alligevel ønskede parterne at fortsætte sagsforløbet. De fastslog dog, at de havde en vigtig deadline den 27. november, hvor de gerne vil have en afgørelse.
Konkurrencestyrelsen ville gøre, hvad de kunne for at give en tilbagemelding inden den 27. november, men ifølge redegørelsen lovede styrelsen ikke en afgørelse om godkendelse den 27. november, og styrelsen lovede ikke, at den med sikkerhed kunne tilkendegive, at fusionen kunne godkendes.
Konkurrencestyrelsen vendte tilbage den 26. november med besked om, at de foreløbige undersøgelser viste, at "fusionen var problematisk, og at en godkendelse inden jul 2014 derfor ikke var mulig. " Konkurrencerådets formandskab bakkede op om styrelsens udmelding.
Metros version
Redegørelsen står i direkte modstrid med de meldinger, adm. direktør Charles Kay er kommet med.
I en pressemeddelelse har han skrevet, at "Konkurrencestyrelsen havde en klar forståelse af, at der skulle foreligge en godkendelse af handelen med udgangen af november, hvis de 300 jobs skulle bevares".
Til Berlingske har han desuden sagt om konkurrencestyrelsen:
- De har ikke overholdt tidsfristerne og siger nu, at de måske først i marts kan komme med en afgørelse.
Vi har tabt penge i mange, mange måneder, men vi forlængede lukningsprocessen, fordi der var mulighed for at redde en masse arbejdspladser, men så længe kan vi ikke vente. Når vi ikke kan regne med, hvornår handlen kan gennemføres og myndighederne ikke overholder aftalerne, så kan vi ikke være med længere.
Myndighederne har ifølge fusionskontrolreglerne 90 hverdage til at behandle problematiske fusioner, som Metrosalget vurderes som.
På spørgsmålet om, hvorfor sagen hastede så meget, henviser Charles Kay fra Metro til det tyske hovedkontor.
Direktør Steen D. Pedersen fra Euro Cater siger, at han er skuffet over, at salget faldet til jorden:
- I vores indledende dialog med Metro blev det klart, at Metro havde en plan for at forlade Danmark, hvilket ikke kunne flyttes af en eventuel aftale med os.
Derfor blev Konkurrencestyrelsen kontaktet. Vi indgik aftalen med Metro efter denne kontakt med Konkurrencestyrelsen, siger han og tilføjer, at han ikke har yderligere kommentarer.