Løn står centralt i OK-forhandlinger

11. feb 2020 -
This describes the image
Foto: Simon Klein Knudsen/HK
Skrevet af: Henrik Denman

Forhandlingerne om en ny butiksoverenskomst kører på højtryk gennem hele februar. Målet er at nå en aftale inden månedens udgang, hvor den tidligere overenskomst udløber.

Meget tyder på, at de igangværende forhandlinger har lønnen som et centralt punkt. De butiksansatte ønsker at få en bedre løn, mens arbejdsgiverne ønsker at få mere for lønkronerne.

Traditionelt er parterne tilbageholdende med at oplyse detaljer om deres krav. HK Handel har dog løftet sløret for nogle af de krav, som modparten, Dansk Erhverv, har sat på dagsordenen.

Dansk Handelsblad har bedt Dansk Erhverv uddybe oplysningerne om de krav, de skulle have på dagsordenen, men organisationen har ikke ønsket at kommentere indholdet af overenskomstforhandlingerne på nuværende tidspunkt.

Ifølge det oplyste skal Dansk Erhverv have fremsat krav om, at de butiksansatte skal arbejde flere timer for samme løn. Desuden er det et ønske, at medarbejderens arbejdstidsplan skal kunne ændres med kortere varsel end i dag, nemlig med to ugers varsel i stedet for de gældende regler om fire ugers varsel.

Fritvalgsordning

Endelig er det kommet frem, at Dansk Erhverv stiller krav om at få afskaffet den såkaldte fritvalgsordning.

Fritvalgsordningen er i dag en del af overenskomsten. Ordningen er en procentdel af medarbejderens ferieberettigede løn, der bliver sat ind på en særlig opsparing af arbejdsgiveren. Medarbejderen kan selv bestemme, om de ekstra penge skal bruges til løn, feriefridage, pensionsindbetaling, finansiering af to børneomsorgsdage eller seniorfrihed.

HK Handel mener, at de fremsatte krav vil forringe arbejdsvilkårene for de butiksansatte.

HK Handel har tilsvarende afleveret en række krav til den nye overenskomst. De drejer sig bl.a. om bedre løn og en bedre løndannelse på arbejdspladserne, og desuden ønsker man at begrænse antallet af deltidsarbejdere. Der er også udtrykt ønske om at sikre en bedre balance mellem fritid og arbejde.

Formand for HK Handel, Per Tønnesen, siger til Dansk Handelsblad, at forhandlingerne kører efter planen. Forhandlingerne mellem parterne ventes at fortsætte i den nærmeste fremtid.

– Jeg går ud fra, at vi fra begge parters side regner med at lave et fornuftigt resultat, siger han.

Når parterne har forhandlet en aftale på plads, skal den til afstemning hos medlemmerne af HK Handel.

Ved de sidste overenskomstforhandlinger i februar 2017 brød forhandlingerne sammen i et par omgange. Der måtte flere forsøg til, inden det lykkedes Dansk Erhverv og HK Handel at lande en overenskomstaftale på butiksområdet.

 

 

 

 

 

Alt tyder på, at løn er det centrale emne ved de nuværende overenskomstforhandlinger på butiksområdet.

Foto: navn

 

 

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?