Købmand lægger nyt pres på politikerne
Købmand Brian Rosenstand er plaget af butikstyve i sine to supermarkeder i Valby, og han er glad for, at der endelig er udsigt til at få hjælp til kampen mod dem. Hjælpen kommer til efteråret, når justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fremlægger et lovforslag, så butikker kan dele overvågningsbilleder for at forhindre grove eller organiserede tyverier.
Men det ventede lovforslag er slet ikke tilstrækkeligt, mener Brian Rosenstand.
– Det er en god start, og jeg håber, at det bliver vedtaget. Men jeg håber, at vi kan gå endnu videre, for det er ikke nok, at vi kan dele billeder i lukkede kredsløb. Det er vigtigt, at vi også får mulighed for at lægge billeder af kriminelle, som er taget, lige når de er i gang med tyverierne, ud til offentligheden. Jeg kan sagtens forstå, at man skal sikre folks rettigheder, men når man kan dokumentere 100 pct. med overvågning, at der sker butikstyveri, og der ikke er noget at tage fejl af, så kan jeg ikke se, hvorfor det er tyvene, der skal forsvares, siger han til Dansk Handelsblad.
Han mener det er vigtigt at pointere, at der grundlæggende er tre forhold, som politikere og politi bør forholde sig til og have fokus på.
- For det første selve butikstyverierne og specielt den organiserede del, som ofte begås af kriminelle østeuropæere. For det andet fokus på hælerne og hermed afsætningsleddet. For det tredje ændring og stramninger af et tilsyneladende ineffektivt retssystem, som ofte nærmest præmierer tyveknægte med rabat på straf, når de eksempelvis har flere kriminelle forhold, og hvor man som virksomhed aldrig ser sine penge igen på trods af, at tyvene bliver dømt til at betale, siger Brian Rosenstand.
Facebook-opslag
Han er foregangsmand i kampen mod kriminalitet mod detailhandlen. Da han for nylig blev udsat for et nyt butikstyveri, blev han så frustreret, at han lavede et Facebook-opslag med to billeder af en mand i fuld figur fra butikkens overvågningskameraer. Opslaget var ledsaget af følgende ord fra købmanden: "Vi har bemærket, at du ofte kommer i vores butik på Toftegårds Plads, og i sidste uge ville vi gerne have talt med dig, da vi havde en præmie til dig, som vi gerne ville give dig."
Brian Rosenstand havde dog ingen præmie, men mistænkte manden på billederne for butikstyveri. Han har siden slettet opslaget.
– Vi kan lige så godt kalde en spade for an spade. Det er en tyv. Vi har tydelige overvågningsbilleder, der viser, at han tager kød fra butikken, sagde han, da sagen kom på TV2.
Store tab på tyve
Problemet var, at det er i strid med persondataloven at offentliggøre billeder uden samtykke fra personen.
- Men hvornår vil en tyv nogensinde give det? spørger Brian Rosenstand.
Ifølge købmanden lavede han opslaget, selvom han vidste, at det kunne være på kant med loven, fordi han er frustreret over de store mængder varer, der hvert år forsvinder fra hans to supermarkeder.
Han oplyser, at han hvert år taber et millionbeløb på butikstyveri. Han melder alle sager, hvor tyven bliver taget på fersk gerning, til politiet, men sager, hvor personalet ikke tilbageholder tyven, bliver oftest ikke anmeldt.
– Det er spild af tid. Selv om jeg anmelder det og sender det til politiet, hører jeg aldrig noget. Jeg har været selvstændig købmand i 10 år. Jeg har aldrig fået en tilbagemelding på de anmeldelser, hvor vi ikke har tilbageholdt tyven, sagde han for nylig på TV2.