Invasion i Ukraine giver fødevarepriser endnu et nøk op

Politik og samfund 7. mar 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • FAO’s globale fødevareprisindeks steg 5,3 indekspoint i februar og når rekordhøjde

Allerede inden Ruslands invasion i Ukraine er slået helt igennem, har fødevarepriserne taget endnu et nøk op. Det er blandt andet madolier og mejeriprodukter, der får priserne til at nå rekordhøjder.

Nye tal fra FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) viser, at fødevareprisindekset i februar i gennemsnit lå på 140,7.

Det er en stigning på 3,9 procentpoint fra januar, og hele 20,7 procentpoint over niveauet et år tidligere - og 3,1 procentpoint højere end toppen i februar 2011. Stigningen kommer oveni nogle i forvejen rekordhøje priser.

FAO's prisindeks for vegetabilske olier viser en stigning på 8,5 procentpoint sammenlignet med måneden før - hovedsageligt drevet af øgede noteringer for palme-, soja- og solsikkeolier. Det er den højeste pris nogensinde.

FAO's mejeriprisindeks var i gennemsnit 6,4 procentpoint højere i februar end i januar – blandt andet på grund af en lavere end ventet mælkeforsyning i Vesteuropa og Oceanien, samt vedvarende importefterspørgsel, især fra Nordasien og Mellemøsten.

Verdens hvedepriser steg med 2,1 procentpoint, hvilket i høj grad afspejler usikkerhed om globale forsyningsstrømme fra Sortehavshavnene. Rusland og Ukraine står for ca. 30 pct. af den globale hvedeeksport og 20 pct. af majseksporten.

Indekset viser de månedlige ændringer i de internationale priser på almindeligt handlede fødevarer. Da tallene er et gennemsnit, viser de endnu ikke den fuldstændige konsekvens af krigen i Ukraine.

 

Opdateret 7. mar 2022