Importstop: Ukraine er økologisk kornkammer for EU-landene

Politik og samfund 1. mar 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Flemming Effersøe
  • EU importerer næsten 75 pct. af det økologiske korn fra Ukraine og mere end en tredjedel af hele EU's import af økologiske fødevarer kommer fra det krigshærgede land

Krigen mellem Rusland og Ukraine sætter en stopper for udskibning af økologisk korn fra Ukraine. 

EU importerer næsten 75 pct. af dets økologiske korn fra Ukraine. Her er hvede og ris ikke medregnet. Næsten en tredjedel af den økologiske soja har ukrainsk oprindelse. En femtedel af importen af økologiske oliefrø kom ligeledes fra Ukraine i 2020, skiver Økologisk Nu.

Det ukrainske militær har lukket alle kommercielle havne i landet i kølvandet på den russiske invasion, hvad der foreløbig stopper for ukrainsk eksport af blandt andet landbrugsvarer. 

Økonu.dk skriver med henvisning til tal fra EU-Kommissionen, at EU importerede over 217.000 tons økologiske fødevarer fra Ukraine i 2020, hvilket svarer til 36,5 pct. af hele EU’s økologiske import.

- Worst case er, at Europa næsten løber tør for økologisk korn, og at EU må gøre brug af katastrofebestemmelserne, hvor man kan give dispensation til at bruge konventionelle råvarer, siger Steffen Blume, økologichef hos DLG, til Økonu.dk.

DLG skriver i en markedskommentar fredag i sidste uge, at krigen i Ukraine vil forstyrre ukrainsk og russisk korneksport: - Analytikere spår flere afskibninger fra det vestlige Europa herunder specielt Frankrig.

Endvidere fremgår det, at forstyrrelse i ukrainsk majseksport truer den europæiske balance, hvis det ender med at krigen i Ukraine strækker sig over en længere periode: - Ukraine står for cirka 55 procent af EU’s majsimport. Mulighederne for alternativ import bliver vanskeligt, eftersom Brasiliens majshøst sidste år var ringe, og at den nye høst først vil være klar midt på sommeren.

DLG skriver også, at Ruslands og Ukraines produktion af hvede udgør ca. 13 pct. af verdens samlede hvedeproduktion, men de bidrager tilsammen med 28 pct. af verdenshvede-handlen. For majs er andelen ca. 16 pct.

Opdateret 1. mar 2022