Hver fjerde husstand henter øl og vand i Tyskland

22. aug 2018 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

In Euro oder Kronen zahlen? Det spørgsmål er stadig relevant at stille for kasseassistenterne i de tyske grænsebutikker.

For der er stadig mange, som vælger at tage turen sydpå for at handle over grænsen, og ikke mindst forbruget af øl og vand bliver godt dækket af en tur til Tyskland.

Godt nok viser Skatteministeriets skatteøkonomiske redegørelse fra juni, at grænsehandlen med nydelsesmidler er faldet ca. 50 pct. de sidste 15 år – til omkring 3,5 mia. kr. i 2017.

Men Dansk Erhvervs grænsehandelsanalyse, som blev offentliggjort sidste måned, viser, at hver fjerde husstand får dækket størstedelen af sit øl- og sodavandsforbrug med varer fra Tyskland.

Helt præcist er det 23 pct. af de danske hjem, som henter mindst halvdelen af deres øl og sodavand i grænselandet.

Befolkningsundersøgelsen fra erhvervslivets interesseorganisation viser desuden, at selv om det især er folk fra Syddanmark og Midtjylland, der grænsehandler i Tyskland, kan nordjyderne og københavnerne også være med.

Henholdsvis hver fjerde og hver femte i disse landsdele har været et smut over grænsen i løbet af det sidste halve år.

Afgifter skal ned

Af analysen fremgår det, at det fortrinsvis er dem med en husstandsindkomst over gennemsnittet, som valfarter til vort broderland mod syd. 49 pct. af husstande med en årsindkomst over 900.000 kr. har grænsehandlet i Tyskland inden for de seneste seks måneder.

- Danske butikker og grossister er presset på konkurrencen på grund af den massive grænsehandel, og statskassen går glip af moms og afgifter, når varerne sælges uden for Danmark. Derfor er vi tilfredse med, at skatteministeren for nylig har udtalt, at der er fagligt belæg for at sætte afgifterne yderligere ned, og det er naturligvis et arbejde, som Dansk Erhverv meget gerne bidrager til, sagde Lisa Gundsø, politisk konsulent i Dansk Erhverv, i forbindelse med offentliggørelsen af analysen.

Tilbage i juni udtalte skatteminister Karsten Lauritzen (V) til TV2, at ”der er rigtig gode faglige argumenter for at sænke en række afgifter lidt... Som skatteminister vil jeg gerne gå videre ad den vej med at fjerne eller sænke afgifter. Men der skal jo findes en finansiering, og derfor er det noget vi skal drøfte som led i en finanslov”.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?