HK Handel: EU skal stoppe virksomhedspraktik i Danmark
Her til morgen har HK Handel sendt en officiel klage til EU-Kommissionen.
Efter mange års kritik af virksomhedsordningen håber fagforeningen på, at EU kan sætte en stopper for ordningen, der ifølge HK Handels formand Per Tønnesen især misbruges af de store detailgiganter i Danmark.
- Denne ordning er os bekendt ikke blevet godkendt af EU. Det er sådan, at hver fjerde, der er i virksomhedspraktik, kommer i praktik i detailhandlen, og vi ved, at det stort set ikke medfører nogle former for ordinær beskæftigelse. Det her har altså ikke noget med beskæftigelsesfremme at gøre. Det her er rendyrket statsstøtte til virksomheder, der i øvrigt giver overskud i milliardklassen, siger han.
I HK Handel betragtes ordningen som skjult statsstøtte, og derfor rettes der nu anklage mod den danske stat i EU-Kommissionen.
- Vi har i årevis arbejdet for at begrænse anvendelsen af virksomhedspraktik i dagligvarehandlen. Vi har haft møder med beskæftigelsesministre og beskæftigelsesudvalg i flere forskellige regeringer. Vi har i det hele taget mødtes med alle de interessenter, der er på det her område uden, at det har medført reelle ændringer af ordningen, således at den kan medføre mere ordinær beskæftigelse, siger Per Tønnesen.
Beskedent resultat
Ifølge en analyse foretaget af analysefirmaet Højbjerre Brauer Schultz for HK Handel sidste år, udgør detailbranchen 10 pct. af beskæftigelsen i Danmark, men branchen modtager 32 pct. af praktikforløbene på det private arbejdsmarked.
Undersøgelsen viste, at det kun er et fåtal af dem, der har været i virksomhedspraktik i detailbranchen, som ender med at få et ordinært job.
Således er 15 pct. af de borgere, som har haft et praktikforløb i detailbranchen, i fast beskæftigelse efter et år, men det er kun 7 pct., som har fået job i detailbranchen.
I Coop Danmark afviste HR-direktør Jens Romundstad for fem måneder siden i Dansk Handelsblad, at virksomhedspraktik er gratis arbejdskraft.
- Det vil jeg afvise. Det er på ingen måder gratis for os at have praktikanter. Der sker fejl ved kasseoptællinger, varer går itu under håndteringen, kunder får måske heller ikke den betjening, de har krav på – og går derfor i andre butikker. Vi skal sætte personale af til at vejlede og oplære og deltage i opfølgende møder med praktikant og sagsbehandler samtidig med, at vi skal udfærdige blanketter, rapporter og mere til. Vi gør jo alt dette, fordi vi gerne vil bidrage til, at ledige borgere får en mulighed for at komme i gang igen, og fordi vi har brug for nye medarbejdere, sagde Jens Romundstad dengang.
Læs også: Dagligvarehandlen benytter i stor stil ulønnede virksomhedspraktikanter
I HK Handel frygter man, at den nye virkelighed med coronavirus, ustabilitet på arbejdsmarkedet og mange nye ledige kan få virksomheder til i endnu højere grad at gøre brug af virksomhedspraktikordningen i stedet for ordinær beskæftigelse.
Antallet af virksomhedspraktikforløb er steget fra ca. 50.000 i 2007 til over 200.000 i 2019.
Læs også: Løvbjerg har flest virksomhedspraktikanter per butik