Her er regeringens vigtigste forslag frem til valget

12. okt 2018 -
This describes the image
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er sammen med sundhedsministeren kaldt i samråd for at redegøre for regeringens holdning til, hvordan man håndterer henvendelser fra tobaksindustrien. Foto: Skatteministeriet

Et nyt folketingsår er skudt i gang, og det betyder et nyt katalog af lovforslag, som regeringen håber at gennemføre.

I år er indsatsen højere, for inden dette folketingsår er omme, har vi sandsynligvis været til stemmeurnerne.

Interessant er det under alle omstændigheder at kaste et blik på, hvilke lovforslag der kan få en betydning for dagligvarebranchen, dens leverandører og de små nærbutikker.

Afgiftslettelser er højt på dagsordenen

Til november forventer regeringen at kunne vedtage lempelser af den omstridte chokoladeafgift og afskaffe emballageafgiften på pantemballage.

Og i starten af det nye år fremsættes et lovforslag, som vil gøre det billigere at udnytte overskudsvarme, og hvor regeringen vil sænke elafgiften for visse liberale erhverv – udmøntningen af sidste års erhvervspakke.

Som opfølgning på aftalen mod spilafhængighed præsenterer skatteministeren til november en justering af spilleloven, som vil ramme gebyrerne på blandt andet spilleautomater. Indtil videre er det uvist, hvor store stigninger der er tale om.

Track and trace på tobak

I skrivende stund falder de sidste brikker formentlig på plads i forhold til Sikkerhedsstyrelsens opgaver, som regeringen foreslår fremover skal inkludere kontrol af salg med håndkøbsmedicin, tobak og alkohol til unge under 16- 18 år.

Samtidig er implementeringen af EU’s tobaksdirektiv ved at komme i stand. Det betyder, at der fra maj 2019 skal indføres et track and trace- system, så alle pakker med cigaretter og rulletobak kan spores.

Også fra EU skal det implementeres i dansk lov, at blandt andre offentlige myndigheder kunne modtage elektroniske fakturaer. Danmark er allerede på forkant rent digitalt, men det vil gøre det lettere for producenter, der eksporterer til andre EU-lande.

Ved fremsættelsen af forslaget sagde erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), at forslaget ”har til hensigt at åbne op for et europæisk marked for elektronisk handel og give erhvervslivet mulighed for at fremsende standardiserede elektroniske fakturaer i forbindelse med offentlige udbud i andre EU-lande”.

Nye udbudsregler

I forbindelse med offentlige udbud vil erhvervsministeren til december endvidere fremsætte forslag om, at ”ordregivende myndigheder skal offentliggøre alle dele af evalueringsmetoden i forbindelse med offentlige udbud med henblik på at styrke gennemsigtigheden og fjerne risikoen for favorisering” samt ”understøtte kvalitetsdimensionen i store offentlige udbud”.

Sidstnævnte er ikke mindst relevant, når SKI, Staten og Kommunernes Indkøbsservice, snart skal finde en leverandør til det milliardstore udbud, som Hørkram tidligere har vundet – og tabt efter en klagesag om blandt andet brug af uegnede evalueringsmodeller.

Opdateret 10. nov 2020