Handlen stiller krav til ny emballagelov

26. maj 2020 -
This describes the image
Danskerne panter som aldrig før, og det er især mængden af returemballager af plast, som vokser. FOTO: TY STANGE
Skrevet af: Henrik Denman

Fra 2025 vil producenterne i dagligvarebranchen selv stå for ansvaret for, at deres emballager bliver indsamlet og genanvendt.

I branchen stiller både leverandørerne og handlen derfor krav om, at det nuværende system med indsamling af affald fra husholdningerne bliver ændret markant. Folketinget arbejder i disse uger på at indføre det udvidede producentansvar for emballage. Det vil give virksomhederne øget ansvar for genbrug og genanvendelse af emballage. Målet er at drive udviklingen i retning af mere bæredygtig emballage, men for dagligvarebranchen vil det have store økonomiske og praktiske konsekvenser.

Hos De Samvirkende Købmænd siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, at erhvervslivet med det udvidede producentansvar får det fulde ansvar for emballagen. Med ansvaret følger en forpligtelse til at optimere genanvendelsen af emballage fra danske husholdninger – og nu vil dagligvarebranchen sikre sig, at udgifterne til den opgave ikke løber løbsk, da det er virksomhederne, som skal betale regningen. Det udvidede producentansvar følges allerede nu tæt i hele dagligvarebranchen.

– Det vil være relevant for hele dagligvarebranchen. Samtlige indkøbere her i landet kommer til at forholde sig til producentansvaret. Samtlige indkøbere skal i dialog med producenterne, hvilken emballage der er den mest optimale, siger Claus Bøgelund Nielsen. Han forklarer her om det udvidede producentansvar:

– Intensionen bag det udvidede producentansvar er, at de, der sender emballage på markedet, skal have ansvaret for den fra vugge til grav i et lønligt håb om, at man gør sig lidt mere umage med at lave en mere bæredygtig emballage. Altså mindre emballage, der er nemmere at recirkulere.

– I dag står kommunerne for at samle affald ind, og så får husholdningerne en bon på det. Man kan sige, at det i grund og bund er ligegyldigt, om ketchupen er i en tung glasflaske eller en tynd plastflaske af genbrugsmateriale. I dag går det ud på det samme. Man vil så vende det om, så de forskellige producenter bliver ramt økonomisk efter, hvor bæredygtig deres emballage er. Derfor er et samarbejde med leverandørerne via DagSam oplagt.

Indsamlingen

Den store opgave med de nye regler er, at virksomhederne selv skal tage ejerskab til emballageaffaldet. De kræver derfor at få ansvaret for at optimere alle dele af værdikæden fra sortering til genanvendelse. Regeringen har netop fremlagt et forslag om, at kommunerne i fremtiden skal strømline affaldssorteringen, så det bliver nemmere at sortere affald til genanvendelse.

– Man skal finde et system for, hvordan vores affaldssystem skal indrettes i fremtiden. Det nytter ikke noget, at man lader 98 kommuner lave 98 forskellige systemer, mener Claus Bøgelund Nielsen.

Hos DSK ønsker man, at kommunerne fortsat skal have ansvaret for at indsamle husholdningsaffaldet. Det vil være upraktisk og dyrt at etablere parallelle indsamlingssystemer for emballageaffald.

CSR-projektleder i Coop, Mathias Hvam, fremhæver også, at det er vigtigt, at producenterne får råderet over emballageaffaldet og kan være med til at sikre, at hele værdikæden fra sortering til genanvendelse optimeres.

I Coops høringssvar til lovforslaget om udvidet producentansvar skriver han bl.a.: ”Producentansvaret for emballager vil have store økonomiske og praktiske konsekvenser for hele markedet.”

Coop anbefaler, at en økonomisk analyse skal afgøre, hvordan kommunernes indsamling af emballageaffald skal indrettes i fremtiden. Desuden skal indsamlingen af emballageaffald være ens i samtlige kommuner. Det er vigtigt ikke mindst af hensyn til, at kommunernes affaldssystemer kommer til at afgøre, hvor meget producenterne skal betale i afgift.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?