Grænsepant skaber ny røre

28. jan 2016 -
This describes the image
Dansk-tysk pantaftale kan måske ikke gennemføres rent juridisk. Foto: Henrik Denman
Skrevet af: Henrik Denman

Kritik af dansk-tysk pantaftale udstiller uenighed mellem handelen og bryggerier.

Den dansk-tyske pantaftale trækker igen fronterne op i dagligvarebranchen.

Da pantaftalen faldt på plads sidste år, var begejstringen stor i dansk dagligvarehandel. Men bryggerierne meldte straks fra og sagde, at aftalen ikke duede i dens nuværende udformning. De to parter er uenige om hastigheden i aftalen: Handlen siger hurtigst muligt, bryggerierne siger stop en gang, da det jo er dem, der skal betale gildet.

Nu giver pantaftalen igen anledning til uenighed mellem handlen og bryggerierne. Det skyldes, at konklusioner fra en advokatundersøgelse af pantaftalen fra Dansk Retursystem er lækket til pressen, og undersøgelsen skyder med skarpt mod pantaftalen med påstand om, at aftalen rent juridisk ikke kan gennemføres.

Direktør Niels Hald fra Bryggeriforeningen vil ikke kommentere advokatundersøgelsen. Han afventer, at miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) tager stilling til det serviceeftersyn, som Miljøstyrelsen foretager af pantaftalen.

Er der en risiko for, at pantaftalen falder på gulvet?

– Det har jeg ingen synspunkter på endnu, da vi venter på ministerens serviceeftersyn. Meningen med serviceeftersynet er at belyse de udfordringer, som man kunne se i aftalen.

– Bryggeriforeningen støtter pant i grænsen. Det har vi gjort under hele forløbet, men vi har sagt, at det skal være en ordning, som hænger sammen økonomisk og juridisk, praktisk og logistisk. Vi ser gerne pant i grænsen, men det skal være en model, der er realistisk, og som kan gennemføres i praksis. Det forudsætter, at de juridiske problemer, der måtte være, bliver udredet, siger Niels Hald.

Positivt

Mens bryggerierne er skeptiske over for pantaftalen, er dagligvarehandlen begejstret. Aftalen får fuld opbakning fra Coop, Dansk Supermarked og De Samvirkende Købmænd. Underdirektør i DSK, Claus Bøgelund Nielsen, siger:

– På trods af de meget kritiske røster fra Venstre inden valget, er pantaftalen med Tyskland ikke opsagt, hvilket naturligvis er positivt. Den mellemliggende tid er formentlig brugt til at arbejde videre med planlægningen.

– Hvis det af juridiske eller politiske grunde ikke er muligt at gennemføre den nuværende pantaftale inden for en kort årrække, må alternativet være tysk pant i grænsehandelen. Ved Tysklands otte øvrige landegrænser opkræves udenlandske forbrugere tysk pant ligesom f.eks. svenske og norske kunder i danske butikker betaler dansk pant, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Opdateret 10. nov 2020