Grænsepant kræver 100 pantstationer
Der bliver behov for at åbne omkring 100 pantstationer landet over, når danskerne skal til at betale pant på dåser i grænsehandlen formentlig fra 2019.
Miljøstyrelsen kommer med skønnet over det fremtidige behov for pantstationer i et serviceeftersyn, som miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har bedt om. Der er dog tale om foreløbige resultater af serviceeftersynet. Ministeren ventes at offentliggøre de endelige resultater af serviceeftersynet i nær fremtid.
Da Danmark og Tyskland i maj sidste år indgik en aftale om pant på dåser i grænsehandlen, var der en række uafklarede spørgsmål. Det var således helt afgørende at sikre sig mod, at der blev foretaget fejlinvesteringer i millionklassen for at kunne føre pantaftalen ud i livet.
De helt store fejlinvesteringer risikerer man at foretage i den udvidelse af retursystemet, som Dansk Retursystem skal foretage. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen ønsker ikke mindst at sikre sig mod fejlinvesteringer i pantstationer og anlæg, og derfor har hun fået sendt pantaftalen til et serviceeftersyn.
Miljøstyrelsens skøn bygger på en rapport fra konsulentfirmaet McKinsey, som Dansk Retursystem har bestilt.
Flere dåser
Det helt centrale spørgsmål er naturligvis, hvor mange dåser man skønner, de danske forbrugere vil aflevere i Danmark for at få pant retur, når pantaftalen først føres ud i livet. I 2014 modtog Dansk Retursystem over en mia. engangsemballager. Rapporten skønner, at indførelsen af grænsepant vil betyde, at Dansk Retursystem skal håndtere 400-560 mio. flere dåser end i dag, altså en stigning på 40-60 pct. i forhold til i dag.
Rapporten fra McKinsey skønner, at salget af dåser vil falde i grænsebutikkerne med op til otte pct.
Til gengæld ventes salget i danske butikker at stige med 80-120 mio. dåser og returflasker som følge af pantaftalen.
Samlet set forventer Dansk Retursystem, at der bliver behov for at opføre ca. 100 pantstationer. Virksomheden kører i år et pilotprojekt med 13 pantstationer landet over, som man vil evaluere sidst på året. Først derefter vil man beslutte, om pantstationerne udgør den rigtige løsning.
Miljøstyrelsen er færdig med sit serviceeftersyn og skønner, at det vil koste Dansk Retursystem ca. 630 mio. kr. at udbygge nettet af pantstationer landet over og at udvide kapaciteten af sorteringsanlæg.
Der har tidligere været tal fremme om, at det kunne koste helt op mod 1,4 mia. kr. at udvide retursystemet.
Ifølge rapporten er der dog plads i det nuværende system til at klare de ekstra dåser fra grænsehandlen. Det nuværende system med automater i dagligvarebutikkerne og de pantstationer, der foreløbig er opført, skønnes at kunne have plads til ca. 20 pct. ekstra, før de er fyldt op.