Fødevareproducenter: Energipriserne er et gigantisk problem

Politik og samfund 20. jan 2022 -
This describes the image
Foto: Colourbox
  • Ti formænd i paraplyorganisationen FødevareDanmark kalder på politisk handling, efter at der nu er forventninger om, at de høje energipriser vil fortsætte i hele 2022

Energipriser stiger, og fødevarevirksomheder oplever i øjeblikket, at de i forvejen betydelige udgifter til energi stiger til noget nær det dobbelte.

De øgede udgifter kommer i forlængelse af udfordringer i forbindelse med corona, og det får paraplyorganisationen FødevareDanmark til at råbe vagt i gevær.

- Det er en ekstrem belastning for alle virksomheder under FødevareDanmark, hvis energipriserne stabiliserer sig på det nuværende meget høje niveau, og det gælder både el og brændstof, lyder det i en fælles pressemeddelelse fra formændene for Danske Slagtermestre, Ostehandlerforeningen for Danmark, Danmarks Fiskehandlere, SMV Fødevarer, Smagen af Danmark, Sammark, KonditorBager A/S, Mad Med Mere, Mesterslagteren samt Slagtehusene.

I pressemeddelelsen forklarer de, at de ”som fødevarevirksomheder er underlagt særlige krav om temperaturer, der kræver megen energi. Det gælder både i diskene i butikkerne og i køle- og frostrum og under transport, og dertil kommer et betydeligt forbrug af energi og brændstof hos de virksomheder, som lever af at levere fødevarer til butikker, restauranter, cafeer, kantiner og offentlige køkkener m.v., eller som transporterer levende dyr”.

- Vi er ude i virksomhederne også presset af, at alle vores leverandører hæver deres priser – som følge af energipriserne. Så vore medlemmer skal både løfte deres priser på grund af højere priser fra leverandører, men også på grund af højere energipriser hos os selv. Og når den almindelige forbruger samtidig også får højere udgifter i sin private økonomi grundet de højere energipriser, bliver presset på ikke mindst små og mellemstore fødevarevirksomheder meget stort, lyder det fra de ti formænd.

De mener, at de kommer til stå meget svagt i konkurrencen med de stærkere industrivirksomheder.

Opdateret 20. jan 2022