Færch må hente brugt plastik uden for landets grænser
Længe før debatten om plastikken tog fart, begyndte Færch Plast i Holstebro at bruge genanvendt plastik til mademballage. Det var til britiske Marks & Spencer, der allerede i 2006 efterspurgte det langt mere klimavenlige produkt.
For nylig har to danske dagligvarekoncerner, nemlig Rema 1000 og Coop, meldt ud, at deres butikker også vil sælge kød i emballage, der er produceret af genanvendt plast.
En stor del af de næsten 100 mio. kødbakker skal produceres i Holstebro, hvor Færch har sin danske fabrik.
- Da vi ikke leverer direkte til kæderne, men til deres leverandører, ved jeg ikke, hvor mange af de bakker vi skal producere. Men vi står bag en stor del af den fødevareemballage, der produceres i Danmark, siger Regional CEO Jesper Emil Jensen.
[caption id="attachment_76277" align="alignnone" width="300"] Foto: Færch[/caption]
Direktøren kan dog godt sætte tal på, at Færch alene på fabrikken i Holstebro hvert år benytter mellem 16.000 og 17.000 ton plast, der har været brugt før.
Det betyder, at flere end 80 pct. af de PET-kødbakker, som fabrikken fremstiller i dag, er af genanvendt plast, og at det største input af råvarer på Færch er genanvendt plast.
Sparer CO2
Og det giver det god mening, selv om plasten skal hentes andre steder i Europa.
- Der er rent faktisk tale om en halvering af energiforbruget, når vi producerer emballagen af genanvendt plast, og det betyder samtidig en halvering af CO2-udledningen. Skal vi bruge ny plastik, skal det hentes i Mellemøsten, hvor der produceres plastik, siger Jesper Emil Jensen.
Det er dog ikke alle typer plast, der kan bruges, når det skal genanvendes.
- Tidligere benyttede man blandt andet en PE-coating af kødbakkerne, men det fungerer ikke sammen PET'en, når plasten skal genanvendes. Så inden man kan genanvende en kødbakke, skal man konvertere til alene at benytte PET, siger han.
Plastflasker, der bliver genanvendt, er også produceret af PET. Færch Plast har 12 fabrikker i seks lande og har benyttet en tiltagende mængde af genanvendt plast siden 2007.
[caption id="attachment_76233" align="alignnone" width="300"] Foto: Færch[/caption]
- Ønsket er kommet fra vores kunder; det er efterhånden blevet et vigtigt parameter, at emballagen er produceret af genanvendte materialer, og derudover er der et fundamentalt ønske i Færch om at tage et ansvar.
Fra flasker til kødbakker
Ifølge Jesper Emil Jensen har man på Færch endnu ikke set grænsen for, hvor mange gange plasten kan genanvendes. Alligevel vil Coops og Rema 1000's knap 100 mio. kødbakker ikke umiddelbart, som situationen ser ud i dag, vende tilbage som kødbakker.
En del vil blive genanvendt til plast til andet end fødevarer, og det vil formentlig ske på tyske fabrikker. Andet vil blive brændt af og give varme i danske hjem.
- Der er ikke i Danmark et system, der kan håndtere og sortere plast, der har været og skal genanvendes til fødevarer. Det kræver blandt andet en ensartet håndtering af affaldet i de danske kommuner, og der er vel lige nu ca. 35 forskellige måder at gøre det på. Danmark har Dansk Retursystem, der håndterer flasker, men ellers har vi ikke noget velfungerende genanvendelsessystem, siger Jesper Emil Jensen og tilføjer, at Færch dog satser på snart at kunne modtage en del af plasten.
- Vi arbejder intenst på at kunne aftage plast fra husholdningsaffaldet i en række kommuner, og når det lykkes, vil vi køre plasten til vores fabrik i Holland, siger han.
[caption id="attachment_76235" align="alignnone" width="300"] Foto: Færch[/caption]
En del af den plast, som kødbakkerne bliver produceret af i dag, har dog allerede været benyttet i Danmark. Den har været vandflasker.
- Når Dansk Retursystem har modtaget de tomme plastikflasker, ryger plastikken til Tyskland, hvor den bliver behandlet, så den kan genanvendes til fødevarer. Der er nogle helt specifikke krav til plast både med hensyn til kemi og til hygiejne, når den skal genanvendes til fødevareemballage. Vi skal kunne dokumentere, hvor 95 pct. af plasten har været benyttet tidligere, siger Jesper Emil Jensen og tilføjer, at Færchs fabrik i Holstebro alene benytter 20-25 pct. mere genanvendt plast, end Dansk Retursystem kan generere.
- Resten henter vi i Tyskland og Sverige - eller på vores fabrik i Holland, fortæller direktøren.
[caption id="attachment_76237" align="alignnone" width="300"] Foto: Færch[/caption]
Vil gerne bygge fabrik
I sensommeren sidste år overtog Færch en genanvendelsesfabrik i Arnhem i Holland, 4PET Group, med henblik på at omdanne husholdningsplast til nyt. Anlægget er det eneste i Europa, der kan sortere og forvandle snavsede kødbakker til det granulat, der igen kan blive til bakker, der må lægges kød i.
- Det består af en linje på 55 meter. Når vi smider beskidte kødbakker og PET-plast fra husholdningen ind i den ene ende, kommer der granulat, der klar til nye kødbakker, ud i den anden. Det er fascinerende at se på. Anlægget kan også fjerne låg og etiketter, siger Jesper Emil Jensen.
Hollænderne har et helt andet og velfungerende system til indsamling af affald fra husholdningerne.
- Der har man accepteret, at det skal være enkelt, hvis det skal lykkes. Alt husholdningsemballage skal lægges i én stor, sort spand, og så sorteres det i et centralt system, siger Jesper Emil Jensen.
Han ser kommunerne som den største forhindring for genanvendelse af plast i Danmark.
- Så snart kommunerne er klar til at sortere og levere plasten fra husholdningsaffaldet til os i en mængde, så det kan betale sig, er vi klar til copy-paste vores fabrik i Holland, så vi får en tilsvarende i Danmark, siger Jesper Emil Jensen.
Hvorfor plastik?
- Produktion af 1 kg oksekød fra fødsel til butik skaber 13,3 kg CO2, mens den emballage, der kan forlænge holdbarheden med op til 10 dage, skaber 8g CO2.
- Et østrigsk studie har vist, at hvis vi udskifter plastemballage med emballage i andre materialer, vil miljøbelastningen næsten tredobles, fordi materialer som metal og pap er tungere og mere energikrævende at producere.
Kilde: Plastindustrien
Genanvendelse af Plastik:
- I Danmark genereres årligt 340.000 tons plastikaffald
- 36 pct. af plastikaff aldet fra husholdninger og virksomheder genanvendes – langt det meste er fra industrien - 63 pct. går til forbrænding
Kilde: Regeringens plasthandleplan