Ekspert: Kommuner passer på bymidterne

7. okt 2016 -
This describes the image
De færreste kommuner har tænkt sig at smadre den struktur, man har bygget op gennem mange år, vurderer Per Nyborg, ICP. Foto: Dagrofa
Skrevet af: Henrik Denman

Den liberalisering af planloven, som regeringen lægger op til, imødekommer kun i de færreste kommuner et behov for at øge tilgangen af nye butikker.

Det vurderer adm. direktør Per Nyborg, Institut for Center-Planlægning. ICP har gennem mange år samarbejdet med kommuner over hele landet om planlægningen af kommunernes fremtidige detailhandelsudvikling, og Per Nyborg har dermed et indgående kendskab til kommunernes ønsker og behov.

– Behovet for nye butiksarealer er rimeligt begrænset, også fordi en del handel flytter over på nettet, så man har ikke det samme behov for nye butiksarealer, som man havde tidligere. Samtidig har man en hel del butikker til rådighed, som har en uudnyttet kapacitet. Det er jo ikke, fordi man mange steder er ved at sprænge rammerne. Det gør alt sammen, at der ikke er pres på for at etablere nye butikker.

– Omvendt ved vi, at der vil være nogle steder, hvor man vil udnytte de nye muligheder – nogle steder, hvor man har en god beliggenhed, som man kan udnytte bedre ved at have en frihed i forhold til at etablere nye aflastningsområder, siger han.

Paradigmeskifte

Ifølge Per Nyborg er de største ændringer i den kommende planlov, at alle byer uanset størrelse får mulighed for at tillade udvalgsvarebutikker uden grænser for størrelsen, hvis det ønskes lokalt, og at kommunerne får mulighed for at etablere flere aflastningsområder. Her må man som noget nyt også give plads til dagligvarebutikker på op til 3900 kvm.

– Det er et totalt paradigmeskifte i forhold til tidligere. Tidligere har man sagt, at al udvikling skal foregå i bymidterne eller i tilknytning til bymidterne. Det går man fra nu, hvor man får lov til at etablere nye aflastningscentre, hvis man i øvrigt kan opgøre et kundeunderlag og godtgøre, at det giver mening. Det bliver meget op til det lokale selvstyre at finde ud af, hvad man vil bruge de nye muligheder til. Vi er spændt på at se, hvordan man vil tackle det i kommunerne – om man vil udnytte de nye muligheder, eller om man vil sige, at der er der ikke brug for.

Vil ikke smadre handlen

Per Nyborg tror imidlertid ikke, at det er en mulighed, mange kommuner vil gøre brug af.

– Det er min opfattelse, at de kommuner, vi besøger og arbejder for, har nogle fornuftige holdninger. De har ikke tænkt sig at smadre den struktur, man har bygget op gennem mange år, og hvor man har fået en fornuftig fordeling af dagligvarebutikker i forhold til, hvor folk er bosat, og hvor de færdes. Man vil gerne gøre noget for at skabe nogle attraktive bymidter, så jeg tror, at hovedparten af kommunerne vil agere inden for de nye regler på en fornuftig måde, så de ikke fuldstændig bryder med den planlægning, der har været hidtil.

– Jeg tror, at det har meget at gøre med det enkelte sted, hvordan konkurrencesituationen er, og hvad der findes af butikker i forvejen. Det kan give nogle muligheder for at etablere nogle butikker, man ikke har i dag, og det kan være alle mulige typer dagligvarebutikker og forskellige koncerner, lyder vurderingen fra Per Nyborg.

Opdateret 10. nov 2020