DSK: Spillemyndigheden skal gå hårdere til værks over for hælerbutikker

11. dec 2018 -
This describes the image
Små butikker og kiosker, som f.eks. sælger hælervarer, skal have inddraget deres spilbestyrergodkendelse, mener flere. Foto: Danske Spil

Organiserede tyvebander, der skruppelløst lænser supermarkeder for eftertragtede varer, lever af at sælge varerne videre til blandt andet andre butikker som kiosker.

En del af disse butikker forhandler også spil, men det bør de ikke have lov til, mener flere i branchen.

”I tilfælde af videresalg af stjålne varer bør kiosken omgående og uden yderligere varsel miste sin status som forhandler,” skriver vinimportør Arne Djernæs Hansen i Jyllands-Posten, og det er en indsats, som De Samvirkende Købmænd gerne ser, der kommer skub i.

- Hvis en kiosk sælger stjålne varer, bør den naturligvis ikke kunne sælge spil, når spil er med til at trække kunder til butikken, siger Claus Bøgelund, vicedirektør i DSK.

Han understreger samtidig, at det er Spillemyndighedens opgave at løfte, da spilmarkedet er blevet liberaliseret. Det samme siger statsejede Danske Spil, som dog selv opsiger samarbejdet med forhandlere, der ikke overholder kontrakten med spilforhandleren.

- Vi har afbrudt samarbejdet med tre forhandlere i år af forskellige årsager, som jeg ikke vil komme nærmere ind på. Vi holder øje med, om forhandlere er indblandet i hvidvask eller salg af ulovlige varer, blandt andet når vores salgskonsulenter kommer ud i butikkerne. Desuden samarbejder vi tæt med SØIK på hvidvasksager både online og ude hos forhandlerne, siger pressechef hos Danske Spil, Marie Grabow Westergaard.

”Det er dybt provokerende”

I finansloven er der afsat midler til at samkøre registre og gøre det nemmere at udveksle data myndigheder imellem, og i det seneste fødevareforlig er mere effektive kontroller et af fokusområderne.

Desuden har justitsminister Søren Pape Poulsen (K) netop offentliggjort en plan med syv initiativer for at komme organiseret butikstyveri til livs.

Men De Konservative er klar til at gøre endnu mere.

- Når man køber og videreforhandler stjålne varer, er man med til at finansiere et kriminelt netværk. Det er dybt uacceptabelt og dybt provokerende, at nogle har så lidt respekt for andre mennesker og for lovene her i landet, siger Anders Johansson, erhvervs-, skatte- og politisk ordfører for Det Konservative Folkeparti.

- Jeg synes, vi skal overveje at styrke kontrolindsatsen, så der er en større risiko for at blive opdaget. Det er der, hvor vi præcist kan sætte ind her og nu og målrette kontrolindsatser, hvor man vurderer, der er størst risiko for, at der foregår svindel, fortsætter han.

Han er desuden klar til, at ”slå til dem med den helt store hammer” i forhold til bøder og andre sanktioner.

Spillemyndigheden reagerer på "mistænkelige forhold"

I spilleloven står der, at spillemyndigheden ikke kan godkende en spilbestyrer, ”hvis bestyreren eller andre, der kan øve en bestemmende indflydelse på bestyrerens arbejde, har udvist en sådan adfærd, at der er grund til at antage, at spillestedet ikke vil blive drevet på forsvarlig måde.”

Spillemyndigheden udtaler i et skriftligt svar, at den dagligt foretager tilsynsbesøg hos forhandlere.

- Det er derfor også en naturlig del af Spillemyndighedens arbejde, at vi reagerer, hvis vi ved et tilsynsbesøg konstaterer mistænkelige forhold hos den pågældende, eller hvis vi modtager oplysninger om sådanne forhold," siger juridisk fuldmægtig Maiken Hansen.

Hun henviser til en række bestemmelser i spilleloven, som alene giver "mulighed for at reagere, hvis spillene tjener til kriminalitet".

Opdateret 10. nov 2020