DSK ønsker skærpede straffe for butikstyveri og hæleri

20. feb 2020 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
Skrevet af: Søren Tougaard

Hårdere straffe for butikstyveri, mere fokus på varetægtsfængsling og udvisning, mulighed for at trække dømte i løn og øget brug af hemmelige agenter i hælerisager.

Det er de fire elementer, De Samvirkende Købmænd (DSK) foreslår i en ny lovpakke, der skal dæmme op for den organiserede kriminalitet på butiksområdet.

DSK har i årevis kæmpet for mere sikre butikker, men alt for mange butikker bliver fortsat ramt af organiseret kriminalitet, lyder det fra interesseorganisationen, der ønsker politisk handling.

Torsdag debatterer Folketinget netop en øget indsats mod butikstyveri og hæleri på initiativ fra Dansk Folkeparti.

- Flere af vores varer i butikkerne stjæles med videresalg for øje. Det er ofte typiske ”kiosk-varer” som alle former for slik, energidrik, batterier, Nescafé og så videre, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd.

DSK: For lave straffe

Udover tyvebander oplever butikkerne ofte, at både retssikkerhed og retfærdighed bliver krænket i sager om tyveri og bedrageri.

- Bøderne begynder på et niveau, der er lavere end bøden for at gå over for rødt lys. Det er et tegn på, at man fra samfundets side ikke ser alvorligt nok på butikstyverier, siger Claus Bøgelund Nielsen.

For tre år siden fremsatte DSK 10 ønsker til mere sikker butik. Det førte til, at daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i november 2018 satte fokus på kriminalitet, som er begået i detailhandlen, med planen ”Tryghed for butiksejere.”

- En række af disse initiativer er desværre ikke blevet gennemført blevet. Folketinget bør som minimum kunne enes om at gennemføre den plan, der allerede ligger på bordet til punkt og prikke, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Ved dagens debat i Folketinget skal det også diskuteres, om butikker fremover skal have lov til at offentliggøre videoer af butikstyve.

Læs også: Skal butikker have lov til at offentliggøre videoer af butikstyve?

 

Opdateret 10. nov 2020