DSK: Grossister handler i grænsebutikker

20. maj 2016 -
This describes the image
||| Ifølge reglerne må man kun købe øl og sodavand til privat forbrug i grænsebutikkerne. Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand|Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand|Skatteminister Karsten Lauritzen ser gerne, at afgifterne på slik bliver lavere. Foto: Skatteministeri
Skrevet af: Henrik Denman

De Samvirkende Købmænd mistænker grænsesupermarkeder for at sælge sodavand til danske firmakunder i strid med reglerne.

DSK har en mistanke om, at kunder i grænsehandlen uden at betale pant køber sodavand, som ikke er til privat forbrug, men at sodavandene sælges videre illegalt især i hovedstadsområdet.

– Meget tyder på, at grossister og butikker på det grå marked kører ned over grænsen og fylder varevogne med sodavand, som købes uden at betale pant, og de varer sælges illegalt i Danmark, siger vicedirektør i DSK, Claus Bøgelund Nielsen.

Den største aktør i grænsehandlen, Fleggaard, afviser DSK’s mistanke. Adm. direktør Mike Simonsen siger:

– Det undrer mig, at Claus Bøgelund Nielsen vælger at mistænkeliggøre hele grænsehandelen. Det burde han holde sig for god til. Men da han nu tilsyneladende og imod forventning ikke er klogere, så må jeg skuffe ham. Jeg har ikke kendskab til, at vores butikker hos Fleggaard og Calle sælger til videresalg i Danmark.

Eksporterklæringer

Grænsehandlen sælger øl og sodavand til private, uden at man skal betale pant, men betingelsen er, at hver enkelt kunde udfylder en eksporterklæring og skriver under på, at de indkøbte sodavand eller øl kun anvendes i privat sammenhæng.

De grossister i Danmark, der sælger illegale sodavand, henter ifølge de danske myndigheder varerne fra mange forskellige leverandører i udlandet. Claus Bøgelund Nielsen er imidlertid overbevist om, at et antal grossister og butikker fra Danmark også bruger grænsebutikkerne som indkøbssted, og i givet fald mener han, at det sker i strid med reglerne.

Han henviser samtidig til Fødevarerejseholdets oplysninger om, at der er en livlig trafik af varevogne mellem grænsen og hovedstadsområdet, som angiveligt kører med bl.a. sodavand, som de aldrig betaler pant, emballageafgift og moms for.

– Da salget foregår på tysk grund, undrer jeg mig over, hvordan man kan fylde de mange varebiler med ganske store mængder uden at opkræve tysk pant. Det er en forudsætning for at bruge eksporterklæringer, at forbruget sker i private sammenhænge. Jeg har svært ved at forstå, hvordan et salg i store mængder kan blive omfattet af eksporterklæringer, fordi grænsehandelsbutikkerne selv har den opfattelse, at når man bruger eksporterklæringer, er det til brug i private sammenhænge, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Myndighedernes ansvar

Mike Simonsen i Fleggaard siger:

– Eksporterklæringen er netop en administrativ formular, hvor kunden forpligter sig til, at de indkøbte sodavand og øl er til eget forbrug og føres ud af Tyskland samme dag. Dette kontrollerer vi ved hvert enkelt køb, hvor vi med pas eller kørekort ser, om kundens identitet svarer til eksporterklæringen. Herudover oplyser vi i butikken alle kunder om Skats vejledende regler for køb, og vi har interne maksimumbegrænsninger for varekøb i butikken. Herefter er det helt naturligt myndighedernes opgave at sikre, at det så rent faktisk efterleves, når varen bringes ind i Danmark. Ligesom det i øvrigt også er myndighederne, der også har ansvaret for at kontrollere, om en bil kører for stærkt på motorvejen – og ikke bilforhandleren.

– Med den konstante grænsekontrol, der nu har været på grænsen imellem Danmark og Tyskland de sidste måneder, kan man da også undre sig over Claus Bøgelund Nielsens pludselige mistænkeliggørelse, siger Mike Simonsen.

Skats presseafdeling siger til Dansk Handelsblad, at Skat ikke fører statistik over beslaglagte varers oprindelsessted.

Opdateret 10. nov 2020