DF vil fordoble bøder for afgiftssnyd

2. feb 2016 -
This describes the image
Dansk Folkepartis erhvervspolitiske ordfører, Hans Kristian Skibby, vil i foråret fremsætte forslag om hårdere straffe for snyd med afgifter. Foto: Steen Brogaard
Skrevet af: Henrik Denman

Partiet ventes at fremsætte sit forslag om øget kontrol og hårdere straffe for illegal handel.

Butikker, der svindler med afgifter og moms ved at sælge ulovligt importeret slik, skal kunne straffes hårdere. Det vil Dansk Folkeparti stille forslag om i Folketinget i løbet af foråret.

Partiets erhvervspolitiske ordfører, Hans Kristian Skibby, siger til Dansk Handelsblad, at han ønsker, at bøderne for at snyde med punktafgifter som minimum skal fordobles i forhold til i dag. Det vil betyde, at de nuværende bødesatser på 5.-10.000 kr. skal øges til 10.-20.000 kr.

– Jeg arbejder på at fremsætte forslag, og jeg vil gætte på, at det bliver i første halvår 2016, oplyser Hans Kristian Skibby.

Dansk Folkeparti reagerer på det stadig større antal tilfælde, hvor grossister og butikker snyder med afgifter og ikke mindst de seneste afsløringer om grov svindel med afgifter på slik.

For at dæmme op for den voksende illegale handel vil partiet derfor fremsætte forslag om at skærpe bødestraffen for ulovlig import og salg af afgiftspligtig slik, og samtidig foreslår partiet øget kontrol over for både butikker og engroshandlen.

– Det provokerer os meget, at der bliver ved med at blive spekuleret så meget i, hvordan man kan undgå moms og afgifter. Det går jo ud over dem, der overholder loven. De lovlydige virksomheder, der sælger deres varer i fair konkurrence, følger de regler med moms og afgifter, der nu er. Det er meget alvorligt med virksomheder, der lukker og ikke svarer de afgifter, de skal, siger Hans Kristian Skibby.

Betaler ikke bøder

Han mener, at staten mister stadig flere penge i statskassen, fordi der foregår svindel med moms og afgifter. Han mener desuden, at der er endnu et problem:

– Der er et andet problem med de bøder, som kontrolmyndighederne udstikker. En ting er, at virksomhederne får flere bøder, men de betaler bare ikke flere penge i bøder af den grund. De betaler simpelthen ikke bøderne, men lukker butikkerne. På den måde sker der også en unddragelse på bødesiden, hvor man ikke betaler de bøder, man har fået fra kontrollen.

– Vi vil gerne have, at kontrollen bliver intensiveret, og vi også have, at bøderne bliver forhøjet. Desuden vil vi have, at der bliver bedre mulighed for at strakslukke de butikker, som gentagne gange er grebet i at handle med ulovlige varer, siger Hans Kristian Skibby.

 

Opdateret 10. nov 2020