Danskernes grænsehandel med nydelsesmidler falder
Danskerne henter færre øl, sodavand og slikposer i grænsesupermarkederne syd for den dansk-tyske grænse.
Det viser tal fra Skatteministeriets årlige publikation, Skatteøkonomisk Redegørelse 2018, som offentliggøres i dag.
I 2017 grænsehandlede danskerne nydelsesmidler for ca. 3,5 mia. kr., og det er en halv mia. kr. mindre end i 2016, skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.
Ifølge Skatteministeriet er danskernes grænsehandel med nydelsesmidler næsten halveret siden 00'erne.
Med de erhvervs- og iværksætterinitiativer, som regeringen fik gennemført i november sidste år, forventer Skatteministeriet et yderligere fald i grænsehandlen i de kommende år.
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) glæder sig over udviklingen.
- Det er positivt, at den traditionelle grænsehandel med nydelsesmidler falder. Det betyder øget omsætning i de danske butikker, hvilket gavner dansk erhvervsliv og er med til at skabe flere danske arbejdspladser. Mindre grænsehandel betyder også, at danskerne har færre omkostninger og mindre besvær ved at skulle hente deres varer i udlandet, når det i højere grad kan svare sig at handle lokalt, siger skatteministeren.
Underdirektør i De Samvirkende Købmænd, Claus Bøgelund Nielsen, siger i en kommentar:
- Det er entydigt til skade for dansk økonomi, når danskerne handler i udlandet. Som samfund mister vi arbejdspladser, og statskassen mister både afgifter og moms. Derfor er det meget glædeligt, at de officielle tal nu peger på et fald i grænsehandlen.
- Især chokoladeafgifter er et stort problem. Den er årsag til grænsehandel med slik ved både den tyske og den svenske grænse. Desuden handler dele af kiosksektoren slik og chokolade fra udlandet uden at betale danske afgifter med til tider omfattende kriminalitet til følge, siger Claus Bøgelund Nielsen.