Betaling for medicinudlevering kan forsvinde
Mindre gebyrer skal motivere apotekere til fortsat at udlevere receptmedicin via købmænd og brugser, siger ny aftale.
En lang række mindre dagligvarebutikker har en aftale med et apotek om at udlevere receptmedicin til de lokale borgere – mod betaling.
Nu har apotekerne fået mulighed for at fjerne betalingen, og det kan koste en butik mindst 50.000 kroner om året. Hidtil har det gebyr, som er fastsat i en aftale mellem Danmarks Apotekerforening og Sundhedsministeren, ligget på 4,80 kroner per udlevering.
Men i aftalen om apotekernes samlede avance i 2016 og 2017, er parterne blevet enige om, at gebyret nu kan forhandles mellem apotekeren og den enkelte butik. Det kan i fremtiden helt forsvinde, og det må ikke overstige det nuværende beløb.
Ændringen sker ifølge aftalen ”For at sikre at apotekerne også i fremtiden har en interesse i at opretholde disse enheder.”
Og risikoen for, at gebyret falder eller falder helt væk, er der. Det er erkender apotekeren på Mariager og Hadsund Apotek, Lars Lundager Walmar, ifølge Randers Amtsavis.
Apotekeren er ifølge avisen i mod aftalen, fordi han ved, at butikkerne ikke kan undvære de 5000-10.000 kunder, der årligt henter receptmedicin fra ham i lokale butikker.
Men han siger samtidig til avisen, at den nye apotekerlov øger antallet af filialer og dermed konkurrencen, og at det ”derfor vil det være nærliggende at kigge på de udgifter”, han har til håndkøbsudsalg og medicinudleveringssteder.