Afgiftssnyd giver politikere hovedpine

2. feb 2016 -
This describes the image
Foto: Helle-Karin Helstrand
Skrevet af: Henrik Denman

Problemet med høje afgifter er gået fra at handle om en voksende grænsehandel til at være svindel med illegalt importeret slik i Danmark.

De høje danske punktafgifter på såkaldte luksusvarer, f.eks. øl, vin, spiritus, slik og chokolade, er et problem. Forskellen på afgiftsniveauet i Danmark og Tyskland og Sverige medfører en omfattende grænsehandel. Men nu er problemet med afgifterne for alvor ved at tage en opsigtsvækkende drejning, som tænder advarselslamperne hos Folketingets politikere. I dag er problemet ikke bare grænsehandel, men en stadig mere omfattende svindel med moms.

Normalt får skatteministeren med jævne mellemrum spørgsmål fra andre politikere om grænsehandlen, så det er et tema, der hele tiden er aktuelt ikke bare for politikerne, men også for danske producenter, importører og dansk detailhandel.

Skatteministeriet opgør hvert andet år omfanget af grænsehandlen, men den seneste grænsehandelsrapport, som blev offentliggjort for et år siden, fik ikke daværende skatteminister Benny Engelbrecht (S) til at gå ind for at sænke afgifterne yderligere, efter at sodavandsafgiften var fjernet og ølafgiften sænket. Pengene, der skulle bruges på at sænke flere afgifter, kunne bruges til bedre formål, mente han.

Den nye udvikling

Nu hedder skatteministeren Karsten Lauritzen (V), og han får på fredag rig lejlighed til at forklare den udvikling, handlen med ulovligt slik har taget. Folketingets Skatteudvalg har nemlig kaldt ministeren i åbent samråd for at få belyst, hvor omfattende problemet med svindel med moms og punktafgifter er, og hvordan ministeren vil bekæmpe problemet.

Hvad er det for en udvikling, vi har set i de senere år, som nu skærper politikernes opmærksomhed på de problemer, de høje afgifter afstedkommer?

Gennem mange år har politikerne blot skullet forholde sig til et enkelt problem: At lysten til at grænsehandle vokser i takt med, at afgifterne stiger og forskellen på afgifterne i Danmark og udlandet øges. Skat har kunnet fokusere på, at danskere ikke videresolgte slikket ulovligt. Der er intet ulovligt i at købe slik billigt i Tyskland eller Sverige og sælge det videre, når blot man betaler afgifter og moms.

Den store grænsehandel har været til gene for statskassen og for butikkerne i Danmark, der mister omsætning, når forbrugernes indkøb af bl.a. slik rykker syd for grænsen eller til Sverige.

Organiseret kriminalitet

I de senere år har de høje afgifter imidlertid medført, at det er blevet interessant for lyssky grossister at importere billigt slik primært fra Sverige og sælge det gennem et stort antal butikker som tag-selv-slikbutikker, kiosker og grøntbutikker. Der er nu så store penge i at sælge ulovligt importeret slik, at det fører til organiseret kriminalitet, hvor bagmænd og stråmænd køber slik i Sverige og kører det til lagerbygninger og kælderrum i hovedstadsområdet for at pakke det om og ændre datomærkningen.

Det er ikke blot et problem for Fødevarestyrelsens rejsehold, der konfiskerer flere og flere lagre med ulovligt importeret slik, der opbevares og ompakkes under uhumske forhold. Det er også blevet et endnu større problem for Skat, der nu ikke blot slås med grossister og detaillister, der undlader at betale afgifter, men som bruger slikimporten til momssvig – og så drejer det sig pludselig om rigtig mange penge.

Det er det nye, store perspektiv, politikerne og skatteministeren skal drøfte på det kommende udvalgsmøde. Det, der for år tilbage handlede om grænsehandel og snyd med afgifter, er nu på vej til også at handle om momssvig og organiseret kriminalitet. Det er kriminalitet til tocifrede millionbeløb, som statskassen snydes for, og som skader de lovlydige virksomheder blandt leverandører og detailhandlere.

 

Opdateret 10. nov 2020