Afgifter er ikke vejen til mindre plast

6. sep 2019 -
This describes the image
Henrik Hyltoft, markedsdirektør, Dansk Erhverv Henrik Hyltoft, markedsdirektør Dansk Erhverv. Foto: Dansk Erhverv
Skrevet af: Redaktionen

Regeringen har for nyligt spillet ud med et forslag til fordobling af den nuværende plastafgift på plastikposer, som skal reducere brugen med 20 pct. i detailhandlen.

Forslaget går ud på at pålægge poserne en afgift på ekstra 50 øre i håbet om, at det vil reducere forbruget. Men afgifter på plastikposer er af mange grunde en dårlig ide.

Plastik er ikke et stort problem i den danske natur. Vi er generelt gode til at smide plastik i skraldeposen og ikke i naturen. Jeg er fuldstændig enig i, at plastik er et stort problem på globalt plan, og når man hører om kæmpeplastikpøle i verdenshavene og mikroplastik i fisk, kalder det på målrettet handling.

Men det er ikke dansk plastik, som ender i fiskenes maver og på bunden af havene. Og når det kommer til CO2-reduktioner, som er vigtige for at undgå klimaforandringer, er plastikposer faktisk ikke den værste synder. Her har bomulds- og papirposer faktisk et større CO2-aftryk end dem af plastik.

En plastafgift kan også få den uheldige miljøkonsekvens, at man skifter over til papir og bomuld og dermed skaber større miljøbelastning. Der er altså al mulig grund til at blive ved med at bruge plastik, men det skal gøres på en miljøforsvarlig måde, hvor vi skærer al det unødvendige forbrug væk.

Forsvarlig brug af plastik handler blandt andet om at sikre genanvendelse, genbrug, og at så lidt som muligt bliver smidt ud.

I detailhandlen er vi allerede i fuld gang med at gennemføre indsatser, så vi kan få begrænset brugen af nye plastikposer og sætte fuld fart på at genanvende materialet.

Derfor vedtog den tidligere regering en aftale med alle Folketingets partier om at reducere anvendelsen af plastikposer med 50 pct. i samarbejde med Dansk Erhverv igennem oplysning om mere miljøvenlig brug af plastikbærerposer til forbrugere i danske butikker. Det er en aftale, som branchen bakker op om.

Vi står altså med en vedtaget målsætning, som er mere ambitiøs end den, som den nye regering har spillet ud med.

Læs også: Regeringen vil forbyde gratis plastikposer

I Dansk Erhverv mener vi, at vi skal holde fast i at reducere med 50 pct. igennem samarbejde og ikke pålægge afgifter, der kan føre til andre negative miljøeffekter. I stedet skal vi fokusere på at oplyse forbrugerne bedre om, hvordan de bruger plastikposerne på en miljørigtig måde og indrette vores affaldssystemer, så vi genanvender plastik bedre i stedet for at brænde det af.

Flere partnerskaber med erhvervslivet er vejen frem, f.eks. et, hvor detailhandlen samarbejder om reduktion af forskellige plasttyper. Det vil gøre genanvendelsen lettere og mere rentabel.

I stedet for at finde på nye afgifter, som reelt kun gør indkøb dyrere for forbrugerne, bør regeringen prioritere håndteringen af plast gennem cirkulær økonomi samtidig med, at der sker en modernisering af affalds- og indsamlingssystemet.

Gennemføres en fordobling af plastafgiften for bæreposer risikerer genanvendelse af plast at blive bremset, når man ikke bruger afgiften til at øge prisforskellen imellem ny og genanvendt plastik.

Hvis regeringen vil skrue på afgifterne, kan man i stedet sikre, at genanvendt plast og andre genanvendte materialer helt fritages for afgifter, så der skabes incitamenter for at bruge genanvendte materialer og støttes op omkring den cirkulære økonomi.

Der er faktisk meget at hente, hvis regeringen går i retning af mere genanvendelse. I dag genanvender vi blot 12 pct. af de 88.000 tons husholdningsplast, som vi forbruger i Danmark.

Der er langt flere gevinster at hente, hvis vi bliver bedre til at indsamle, sortere og genanvende plastikken - sammenlignet med en forhøjet plastafgift på poser, som ikke kommer til at gøre det store i forhold til miljøet.

Detailbranchen er i høj grad klar til at tage ansvar for at bruge plastik på en mere hensigtsmæssig måde, men afgifter på plastikposer er ikke vejen frem.

Læs også: MLDK-direktør: Vi skal i gang nu med en fælles plastikstrategi

Opdateret 10. nov 2020