Shobr rykker udenlands midt i turbulent periode

14. sep 2017 -
This describes the image
Screendump: Shobr.nl
Skrevet af: Henrik Denman

Netsupermarkedet Shobr melder sig klar til at indtage det internationale marked. Selskabet nedlægger ifølge stifter og bestyrelsesformand, Lars Munch Johansen, sit lager i Danmark og flytter det til Flensborg i Tyskland.

Senere på året åbner endnu et lager i Amsterdam i Holland. Den internationale ekspansion kommer på et turbulent tidspunkt for selskabet bag Shobr, Shoball24 Group.

En række selskaber i gruppen er sat under tvangsopløsning af Erhvervsstyrelsen, fordi regnskaberne ikke er blevet afleveret til tiden.

Men Shobr går alligevel ud på det internationale marked, lyder planerne. I første omgang suppleres Danmark med de nordiske lande og Kina, og senere på året følger Tyskland og Holland efter.

Vanskeligheder
En række tidligere investorer har trukket sig, bl.a. brancheforeningen Dagligvareleverandørerne – DLF.

Revisionsselskabet i Shopall24 Group har sat spørgsmålstegn ved, om driften i selskabet kan fortsætte. Kravet er, at der bliver tilført ny kapital.

Stifter af Shopall24 og bestyrelsesformand Lars Munch Johansen skriver nu i en mail til Dansk Handelsblad, at europæiske og kinesiske investorer har tilført ny kapital.

Det er blot ikke muligt at se, hvilket selskab pengene er ført ind i.

Hertil kommer rod med betaling for varer til leverandører og med at betale lønninger rettidigt til ansatte.

– Det er korrekt, at vi de seneste to måneder har betalt for sent til nogle medarbejdere. Det har desværre skyldtes forsinkede overførsler fra Kina. Det har presset vores likviditet, og det er naturligvis frustrerende for både ledelse, medarbejdere og samarbejdspartnere, siger Lars Munch Johansen i et skriftligt svar.

Nu er Shobr ifølge Lars Munch Johansen imidlertid klar til at etablere sig på flere markeder, og dermed er det slut med at være fysisk til stede i Danmark, hvor netsupermarkedet åbnede i 2016.

Tyske priser
På spørgsmålet om de danske forbrugere kommer til at købe varerne til danske priser, skriver Lars Munch Johansen i sit svar:

– Nej, alle lande kommer til at købe til tyske priser. Er det EU-lande, der køber, så vil priserne blive med 7 pct. eller 19 pct. tysk moms. Er det lande udenfor EU, er det uden moms. Det gælder f.eks. Norge og Kina. Forbrugerne kan så vælge selv at hente varerne, eller købe en fragtmand til at bringe varerne hjem. De lavere priser i Tyskland overstiger oftest fragtprisen, selv over lange afstande. EU arbejder målrettet på at øge varernes frie bevægelse over grænserne i EU. Den strategi ønsker vi at understøtte.

Afgifter per selvbetjening
Med den forretningsmodel er det så spørgsmålet, hvordan moms og afgifter bliver afregnet.

– Forbrugerne betaler moms og afgifter i henhold til loven og i henhold til EU’s ønske om, at varerne skal kunne flyde frit i EU.

Det betyder ifølge Lars Munch Johansen, at forbrugerne betaler tysk moms eller ingen moms afhængig af modtagerlandet.

Forbrugerne skal så selv sørge for at betale eventuelle lokale, landespecifikke afgifter. For Danmark kan det være f.eks. fedt- og sukkerafgifter.

– Vi hjælper med at beregne og sender forbrugeren et link til Skat, hvor afgiften afregnes, siger Lars Munch Johansen.

Forbrugeren kan også vælge at afhente varerne selv i Tyskland og køre varerne over grænsen uden at betale afgifter, eller selv sørge for fragt via en fragtmand.

Den model svarer helt til den, som Munch Johansens kontroversielle e-grænsehandelsbutik, Netpris.dk, praktiserer i forvejen.

Opløsning
Dansk Handelsblad har spurgt, hvorfor problemerne omkring de danske selskaber ikke er ordnet, eller om det er planen at opløse dem.

– Vi har en række specialiserede selskaber i Danmark. Tre af dem er udfordret, som allerede omtalt i medierne. Vi og vores rådgivere arbejder på en løsning, men det er hverken simpelt eller hurtigt at løse, når processen med tvangsopløsning først er igangsat. Rettighederne til Shobr-konceptet og webadressen shobr.com er dog ikke udfordret, og derfor fortsætter leverancerne, siger Lars Munch Johansen

Opdateret 10. nov 2020