Nemlig.com overdrev omsætningsvækst

23. nov 2016 -
This describes the image

150 procent. Så meget stiger kundernes indkøb i landets største netsupermarked, Nemlig.com, fra 2013 til 2014.

Sådan lød det i hvert fald fra stifter og direktør Stefan Plenge, da han fremlagde regnskab i februar 2015.

Nemlig.com dokumenterer ikke væksten med tal fra regnskabet, hvor omsætningen ikke fremgår. Men Plenge siger, at den på det tidspunkt ligger på et ”meget stort trecifret millionbeløb”, og at han forventer runde milliarden året efter – altså i 2015.

I regnskabet kan man blot konstatere, at Nemlig.com kommer ud af 2014 med en underskud på godt 30 mio. kroner.

Men Plenge har på det tidspunkt 14 års erfaring med handel med dagligvarer på nettet, så måske er det ham, der skal skabe det store gennembrud og få danskerne til at købe deres dagligvarer på nettet?

Nemlig.com har dog brug for penge til at investere i den logistik, som alle ser som den største udfordring i nethandel med dagligvarer, og i 2014 går virksomheden i samarbejde med Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen. Holch Povlsen bliver med 49 pct. af aktierne storaktionær i virksomheden og går ind i bestyrelsen – først som menig medlem, senere som formand.

Tal på omsætningen
I år har Stefan Plenge for første gang fremlagt omsætningstal. Ikke for Nemlig.com alene, men i selskabet Plenge Holding Aps., der samtidig indeholder tal for hans andet selskab, det 16 år gamle Intervare, der har specialiseret sig i levering af dagligvarer til ældre, som ikke selv kan købe ind.

I regnskabet for Plenge Holding Aps. offentliggøres omsætningen for de seneste fem år for de to selskaber tilsammen. Den udvikler sig fra 205 mio. kr. i 2011 til 701 mio. kr. i 2015.

Da Intervare heller ikke har offentliggjort omsætningen i sine regnskaber, kan man ikke umiddelbart se, hvor stor del af den samlede omsætning, der kommer fra Nemlig.com.

Et estimat, som Dansk Handelsblad har foretaget, viser dog, at Intervare formentlig ligger på en omsætning på mellem 80 og 100 mio. kroner i de fem år. Omsætningen i Intervare er formentlig dalet de første år på grund af øget konkurrence fra andre leverandører, men steget igen i takt med, at Intervare har indgået aftale med flere kommuner.

En omsætning på mellem 80 og 100 mio. kr. i Intervare betyder, at Nemlig.com har opnået en omsætning, der i 2015 ligger på godt 600 mio. kroner – og altså langt fra den milliard, som Stefan Plenge flere gange har omtalt.

Holder estimatet, øgede Nemlig.com sin omsætning med maksimalt 50 pct. fra 2013 til 2014 – nemlig fra cirka 320 mio. kr. til cirka 470 mio. kroner – og altså langt fra de 150 pct., som Stefan Plenge fremlagde i februar 2015.

Ikke mere om milliarden
Nemlig.com afsluttede sit seneste regnskabsår med udgangen af september 2015, og det er endnu ikke offentliggjort. Virksomheden har været ganske fåmælt om regnskabet, men Stefan Plenge dog udtalt, at underskuddet er mindre end i det seneste, da det lå på 93 mio. kroner.

Til trods for at Nemlig.com den seneste tid har udvidet sit leveringsområde til både Fyn og Jylland, optimeret både lager og it-systemer og modtaget en saltvandsindsprøjtning på 100 mio. kroner fra storaktionæren Anders Holch Povlsen, der nu ejer flere end halvdelen af aktierne i selskabet, nævner Stefan Plenge ikke længere milliarden.

Noget tyder altså på, at Nemlig.com heller ikke har nået det skarpe hjørne i det forgange år.

Kommentar til artiklen:
Adm. direktør for Nemlig.com, Stefan Plenge, holder overfor Dansk Handelsblad fast i, at Nemlig.com vækstede med 150 pct.:

- Mht. tallene fra regnskabsåret 2013/2014 var det således, at vi havde en vækst på 150 pct. fra primo regnskabsåret til ultimo regnskabsåret. Vi nåede ikke helt milliarden som forventet i regnskabsåret 2014/2015, da vi flyttede logistikcenter og skiftede IT-systemer i maj 2015, hvilket medførte driftsproblemer de sidste fem måneder i dette regnskabsår, siger han i et mailsvar.

Opdateret 10. nov 2020