Alkens købmandsbutik inspirerer andre landsbyer

29. nov 2016 -
This describes the image
Skrevet af: Claus Jensen

Borgerne i den lille by Alken var for tre år siden de første til at åbne en digital landhandel med bestilling af varer hos online supermarked Osuma.dk og afhentning i butikken. Siden har byen haft besøg af mange ildsjæle fra andre lokalsamfund, der overvejer at kopiere ”Alken-modellen”.

Det summer af liv i den lille købmandsbutik, da Dansk Handelsblad en tilfældig sen eftermiddag er på besøg. Mange Alken-borgere kigger ind på vej hjem fra arbejde for at hente varer, og en halv snes stykker bliver hængende og snakker og drikker en kop kaffe i cafeen.

- Der er mange aktiviteter herinde, som gør det attraktivt at komme her, fortæller Pernille Benzon, som er medlem af den frivillige styregruppe bag butikken.

- Man kan sætte sig ned og læse sin avis, og vi har en strikkeklub om mandagen. Vi har også fortæller-aftenener, siger hun.

Den digitale landhandel åbnede, efter at byens købmand havde valgt at stoppe for nogle år siden.

- Det kom bag på os .så stille der blev i byen, da købmanden lukkede., fortæller Pernille Benzon.

Byens borgere lagde kræfter i at bygge de fysiske rammer omkring butikken, og tyve frivillige skiftes i dag til at være købmænd og hjælpere i butikken. Der er altid to frivillige på arbejde ad gangen.

Trækker borgere til byen

Pernille Benzon tror på., at de fleste landsbyer vil kunne gøre Alken kunsten efter og åbne en digital landhandel – men måske i en mindre model, der kræver færre frivillige timer.

- Der har været mange mennesker på besøg for at lære af vores model, og jeg tror, at den kan lade sig gøre alle steder, men det er nok ikke alle samfund, der kan lægge så mange timer som os. Når der sker noget her i byen, så bakker byen virkelig op. Jeg vil tro, at halvdelen af byen er med i frivilligt arbejde., siger hun.

Pernille Benzon anslår, at de frivillige hver uge samlet lægger 150 timers arbejde i butikken.

- Der er ikke en eller to personer, der bærer det hele. Nogle lægger ti timer og andre en halv time om ugen, så det er meget forskelligt, siger hun.

Hun har oplevet, at butikken og cafeen hjælper med at tiltrække yngre familier til Alken, hvor mange har nået sølvbryllupsalderen.

- Min egen nabo boede tidligere inde i Aarhus og kørte gennem byen en lørdag på en tur. Hun havde ikke været her før, men hun stoppede hos købmanden og blev budt på te herinde. Så blev hun simpelthen så inspireret, så hun flyttede til byen året efter, fortæller Pernille Benzon.

Den digitale landhandel i Alken har en årlig omsætning omkring 800.000 inkl. moms.

Opdateret 10. nov 2020