Velgørende supermarkedskæde udvider i Vejle

Øvrige 10. dec 2020 - 2 min læsetid
This describes the image
Det velgørende supermarked Wefood åbner i dag kædens i alt 5. butik i Vejle. Billedet er fra en af kædens butikker i København. Arkivfoto: Mikkel Østergaard

Torsdag åbner det 5. og seneste skud på Wefood-stammen i Vejle. Det nye madspildssupermarked, der hører under Folkekirkens Nødhjælp, adskiller sig dog fra de fire andre butikker i kæden, da kunderne også kan finde genbrug og tekstilvarer udover det sædvanlige udvalg af overskudsfødevarer.

Det skriver Folkekirkens Nødhjælp i en pressemeddelelse.

- Vi er utroligt stolte over at kunne åbne Danmarks første supermarked med et bredt udsnit fødevarer, genbrug, tøj og sko, der fremmer en mere bæredygtig levevis hos danskerne. Det gør vi sammen med vores mere end 80 leverandører og med støtte fra Salling Fondene, der bakker op om indsatsen for et mere ansvarligt forbrug. Vi spiller ind i en international trend, hvor butikker, supermarkeder og indkøbscentre med overskudsvarer og genbrug skyder op og tiltrækker forbrugere, der ønsker en bæredygtig livsform, ikke mindst tilskyndet af klimaforandringerne, siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Ligesom de øvrige Wefood-butikker vil Wefood Vejle sælge fødevarer, som almindelige supermarkeder ofte kasserer, men som ingenting fejler. Det kan for eksempel være varer, der har fejl i emballagen, som ikke længere er i sæson eller har overskredet ”bedst før” datoen. Derudover sælger Wefood Vejle udvalgte genbrugsvarer, second hand-tøj og tekstil.

Boom i overskudsvarer

Tidligere på året, i starten af corona-krisen, kunne Folkekirkens Nødhjælp fortælle, hvordan organisationens dengang fire Wefood-butikker oplevede en kraftig stigning i mængden af overskudsfødevarer og efterspørgslen på disse.

I marts modtog Wefood-butikkerne mellem 28-30 tons overskudsvarer. Det var næsten ti tons flere varer end på en almindelig måned.

- Vi har de sidste uger solgt 40 pct. mere end på samme tid sidste år. Det er fantastisk, for det betyder, at vi sammen med vores gode samarbejdspartnere og leverandører kan være med til at mindske det danske madspild. Men det betyder også, at vi sammen kan sikre endnu flere penge til vores projekter i verdens fattigste lande. Det er der stort behov for lige nu. Om lidt rammer corona-pandamien for alvor det afrikanske kontinent, og her kan krisen hurtigt blive en stor katastrofe, sagde generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, dengang til Dansk Handelsblad.

Wefood Vejle er støttet af Salling Fondene og får blandet andet varer fra Føtex, nemlig.com, Mikkeller og Dr. Oetker. Butikken er drevet af frivillige, og overskuddet går til at bekæmpe sult og sikre bedre vilkår for verdens fattigste.

Opdateret 7. jan 2021