Unge viger uden om uddannelser til detailhandlen
Mens supermarkederne i tiltagende grad slår sig op på, at de har faguddannet personale til at vejlede kunderne, falder interessen blandt de unge for at uddanne sig til de forskellige funktioner som bager, slagter og salgsassistent.
Således er antallet af unge, der er i gang med en hovedforløbet af en uddannelse til et af de tre detailhandelsfag på en landets erhvervsskoler, faldet støt de seneste fire år, viser tal fra Børne- og Undervisningsministeriets praktikpladsstatistik.
Til sammenligning var der i 2019 samlet set på erhvervsuddannelserne 5 pct. flere i gang med et hovedforløb end året før.
Mens dagligvarebutikkerne kan finde ledige salgselever i skolepraktikken, er der kun ganske få slagter- og bagerelever til rådighed.
Værst ser det ifølge statistikken ud for slagterfaget: Mens 741 unge var i gang med et hovedforløb i september 2016, er det tal faldet til 649 i 2019. Det er en nedgang på lidt mere end 12 pct. på fire år.
I 2016 kastede fagets arbejdsgivere, fagforeningen samt dagligvarekoncernerne sig ellers ud i en stor kampagne for at få flere unge ind i slagterfaget ”Meat your future” med komiker og radio/TV-vært Simon Jul som frontfigur.
Kort efter skiftede uddannelsen navn fra detailslagter til det mere luksuriøse navn ”gourmetslagter”.
Men indsatsen har altså ikke båret den nødvendige frugt.
Men også bagerfaget er ramt af manglende interesse. Således er antallet af unge, der er i gang med en bageruddannelse faldet fra 693 i september 2016 til 612 i 2019. Det er et fald på lidt under 12 pct.
Salgsassistenter uden fordel
Både bager- og slagteruddannelsen er fordelsuddannelser, hvilket blandt andet betyder, at praktikpladserne får en økonomisk bonus for en elev.
Uddannelsen til salgsassistent er ikke en fordelsuddannelse, og mange ender i skolepraktik, fordi de ikke kan få en praktikplads.
Uddannelsen er da også en af de største erhvervsuddannelser, og med udgangen af september 2019 var der i alt 5187 unge i gang med deres hovedforløb.
Men også tilgangen til den uddannelse falder. Således lå tallet i 2016 på 5833, hvilket svarer til et fald på 11 pct.
Mens der til detailhandelsuddannelsen ikke er nok praktikpladser, så 416 måtte i skolepraktik i september 2019, var der ingen bagerelever i skolepraktik og kun 10 slagterelever.
Erhvervsuddannelserne var gennem en større reform i 2015 – blandt andet for at få flere elever til at søge skolerne og for at nedsætte frafaldet. Blandt andet blev der stillet krav til mindstekarakterer i dansk og matematik.