Tysk pant kan tage laaang tid
Den aftale, den danske miljøminister Kirsten Brosbøl (S) og hendes kollega i delstaten Slesvig-Holsten, Robert Habeck (De Grønne), ventes at underskrive, indebærer, at de danske forbrugere betaler pant i grænsebutikkerne, og at panten derefter returneres til Danmark.
Men der vil imidlertid gå en rum tid, inden pantordningen bliver til virkelighed.
– En pantordning kan ikke gennemføres på kort tid, så jeg vurderer, at der vil gå år snarere end måneder, før det er praktisk muligt at indføre pant på tyske dåser, siger vicedirektør i De Samvirkende Købmænd, DSK, Claus Bøgelund Nielsen.
Lovgivning
For det første skal den danske lovgivning tilpasses. Det gælder f.eks. den lovgivning, som styrer Dansk Retursystem, idet den ikke i dag tager højde for, at Dansk Retursystem skal have med udlandet at gøre.
Det er således vigtigt, at Dansk Retursystem får garanti for de penge, danskerne har betalt i pant i grænsebutikkerne.
I Tyskland har man for længst indført pant, men en særlig lovgivning tillader grænsebutikkerne ved den dansk-tyske grænse at undlade at opkræve pant, når blot kunderne underskriver en eksporterklæring. Den lovgivning skal tyskerne også have tilpasset.
Den tilpassede lovgivning ventes til sidst at skulle anmeldes til EU, som bl.a. skal undersøge, om ordningen er konkurrenceforvridende eller virker som statsstøtte.
Kapacitet
Derefter er der hele spørgsmålet om kapaciteten herhjemme til at tage imod så store mængder ekstra dåser.
I runde tal sælges der omkring en halv mia. dåser på det danske marked og i grænsebutikkerne ca. en mia. dåser.
Hvis kapaciteten skal udbygges herhjemme, så kræver det nogle meget omfattende udvidelser i kapaciteten, både hos Dansk Retursystem og i butikker og modtagestationer.
Det vil også tage sin tid.