Tryghedspakke for butiksejere stadig undervejs
I november sidste år fremlagde daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) en plan for, hvordan man skulle bekæmpe det stigende antal butikstyverier begået af professionelle bander.
Initiativerne blev lanceret i samarbejde med Erhvervsministeriet, Skatteministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet. Siden er der løbet meget vand - og et valg - gennem åen, og det er tid til at gøre status over, hvor langt man er nået med at implementere de forskellige tiltag.
- Overordnet set er vi stadig i gang og udfører jævnligt kontroller. Tilbagemeldingen fra butiksejere er, at de er glade for kontrollen. Vi har desuden en del kontrolaktioner planlagt til efteråret med mere fokus på hæleridelen - også for at imødekomme sporbarheden, siger Søren Enevoldsen, vicepolitiinspektør ved Monitorering og Analyse hos Rigspolitiets Nationalt Efterforskningscenter.
Han fremhæver samtidig, at der på tværs af de forskellige myndigheder nu samarbejdes mere for at komme organiserede butikstyverier til livs.
- Fra politiets side er det os, der har den koordinerende rolle. Men det er en fælles indsats, og vi støtter op om hinanden, når vi er ude, siger han.
Tidligere har udfordringen ved f.eks. fødevarekontrolbesøg været manglende udveksling af informationer mellem relevante myndigheder. Derfor lancerede Søren Pape Poulsen planen i fællesskab med de tre andre ministerier.
Opfølgning på lovændringer
De syv initiativer er rent praktisk fordelt mellem den lovgivende og den udøvende magt.
Fra Justitsministeriet har det trods gentagne henvendelser ikke været muligt at få svar på, hvor langt man er med det politiske arbejde for at reducere de bureaukratiske benspænd såvel som muligheden for at indeholde løn i erstatningssager, hvor butikstyven af en eller anden grund ikke kan eller vil erstatte det stjålne.
Også De Samvirkende Købmænd efterlyser en opdatering på, hvad status er for de enkelte initiativer.
- Vi har skrevet til den nye justitsminister, Nick Hækkerup, at vi gerne vil mødes. Der er nogle ting, der kræver lovgivning, som ikke blev færdigbehandlet inden valget, og det kræver, at det bliver prioriteret politisk, siger Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i DSK.
Han henviser til strafferammen for butikstyveri, som DSK finder for lempelig - blandt andet fordi det er svært at udvise kriminelle, der har gjort karriere som butikstyve.
Desuden har DSK sammen med Dansk Erhverv et møde med Rigspolitiet næste måned for at høre, hvad status er på de initiativer, som Rigspolitiet har ansvaret for. Claus Bøgelund Nielsen kalder det en sag, man følger tæt.
7 initiativer i kampen mod butikstyverier
- Hot spots – målrettet politiindsats mod butikstyveri
- Hårdere straf for butikstyveri
- Ny enhed mod udenlandske tyvebander og styrket fokus på udvisning
- Styrket koordinering mellem myndigheder i kampen mod hæleri
- Øget brug af hemmelige agenter i hælerisager
- Mindre bureaukrati
- Mulighed for lønindeholdelse i erstatningssager
Kilde: Justitsministeriet