Trecifret mio.-underskud i første regnskab fra Circle K

14. okt 2016 -
This describes the image
Foto: Ulrik Samsøe Figen

Circle K, tankstationsgiganten der tidligere hed Statoil, leverer et tungt underskud i det første regnskab under sit nye navn.

Et tab på 147 mio. kr. efter skat i det skæve regnskabsår, der sluttede med udgangen af april i år, er med bred margen det hidtil største i den tid, selskabet har været ejet af den internationale canadiske conveniencegigant Couche-Tard.

Det er imidlertid ikke noget i vejen med den grundlæggende drift, for overskuddet før finansielle poster blev fordoblet fra 74 mio. kr. året før til nu 157 mio. kr. Det er det bedste resultat siden 2011.

Det højrøde tal på bundlinjen skyldes frem for alt en femdobling af årets finansielle udgifter, som alene udgjorde 273 mio. kr.

"Resultatet, som bliver anset for utilfredsstilende, skyldes til dels en tidlig tilbagebetaling af lån til en beslægtet virksomhed, men også en stærk priskonkurrence fra et vigende brændstofmarked, samtidig med at indtjeningen fra selskabets butikker stadig ikke er tilfredsstillende", lyder forklaringen i ledelsesrapporten.

Kiosksalget får øget vægt

Ironisk nok handler det første regnskab under Circle K-navnet om den sidste tid under det gamle navn, Statoil.

Ifølge ledelsesrapporten er der ingen effekter på regnskabet af det store opkøb af Shells danske forretning, som først faldt endeligt på plads efter regnskabsårets afslutning.

Derfor er årets omsætning også faldet hele 19 pct. til 6,82 mia. kr. sammenlignet med 2014-15 - til dels som følge af de lave brændstofpriser.

Den omsætning, der ikke stammer fra brændstofsalg, men langt overvejende fra kioskerne på de bemandede stationer faldt mindre - med 4 pct. til 1,76 mia. kr. Dermed udgør den nu over en fjerdedel af det samlede salg, og så høj en andel er næppe set før.

For regnskabsåret 2016-17 forventer man, at driftsresultatet lander på samme niveau som i 2015-16, hvor der var 206 bemandede stationer og 168 automatanlæg.

Det bliver imidlertid med et temmelig forandret stations-netværk efter en større bytten rundt-manøvre i kølvandet på overtagelsen af 74 bemandede stationer og 49 automatanlæg fra Shell-opkøbet fra 1. maj.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?