Træg fremgang for sjællandske butikslokaler
Region Sjælland har ikke haft færre tomme erhvervslokaler siden finanskrisens start i 2008, men mens det går stærkt fremad med at få udlejet tomme kontorer, lager- og produktionsbygninger i Region Sjælland, er tempoet anderledes lavt, når det kommer til butikslokaler, viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk.
Ved slutningen af 2014 stod 7,6 pct. af butiksarealerne tomme, og det tal er nu faldet til 6 pct., en anelse højere end på landsplan. For butikker skal regionen ”kun” lige knap fem år tilbage, til april kvartal 2012, for at finde færre ledige lokaler.
- Hverken på landsplan eller i Region Sjælland har butikkerne helt samme stærke fremgang som kontorer og industrilokaler. Det hænger for det første sammen med, at danskerne ikke rigtig skruer op for privatforbruget, selv om økonomien har det bedre, og beskæftigelsen er steget. For det andet vinder nethandel frem – i et vist omfang på bekostning af fysiske butikker. Endelig for det tredje forsvinder en del funktioner fra gadebilledet mange steder. Bankfilialer, posthuse, tankstationer, små kiosker og elektronikbutikker som Fona og fotohandlere, siger Simon Birch Skou, adm. direktør fra Ejendomstorvet.dk, der er ejet af ejendomsmæglere og er Danmarks største portal med erhvervslokaler.
Øget efterspørgsel
Han påpeger, at der endnu er et stykke vej, før Sjælland er tilbage på niveauet før krisen, men at særligt en øget beskæftigelse og fremgang for de lokale virksomheder har øget efterspørgslen efter ledige erhvervslokaler.
Ved indgangen til 2017 står kun 1,8 pct. af de sjællandske lager- og produktionslokaler tomme, hvilket godt og vel er en halvering siden toppen på 4 pct. tomgang i årene 2011-2013. Før finanskrisen stod under én procent af lokalerne tomme.