Svenske nærbutikker inddrages i kriminalitet
I Danmark tager myndighederne butikker i det københavnske kioskmiljø i at have slik og andre varer på hylderne uden at kunne dokumentere, hvor varerne er købt.
Nogle af varerne er hentet i Sverige udenom det danske moms- og afgiftssystem, andre er hælervarer.
I Sverige er en nogle af de mindre butikker i belastede kvarterer også involveret i kriminalitet på forskellig vis. Nogle af dem sælger smuglertobak, mens andre sælger tobak, der er ulovligt fremstillet.
Svenske grossister er involveret i noget af den svindel, der foregår med slik i Danmark. Men også salg af hælervarer forekommer i de svenske butikker.
Uvederhæftige købmænd bestiller varer fra hælercentraler, der samarbejder med kriminelle bander. De er specialiserede i tyverier fra lastbiler og trailere, der er parkeret på raste- og parkeringspladser.
Blandt de kategorier, der er blevet almindelige i kriminalitetsstatistikken for varer stjålet fra lastbiler, er dagligvarer såsom chips, læskedrikke, konfekture, hygiejneartikler, frosset kød, frosne pizzaer og mere.
Mad er ofte meget let for kriminelle at komme af med til mindre velrenommerede købmænd og kiosker. Selv bevidst fejlmærkning af fødevarer forekommer.
I Malmø blev det i sommer afsløret, hvordan grossister i Malmø var involverede i at ommærke og pakke slik, der var blevet for gammelt, til salg på det danske marked.
Den kendsgerning, at Danmark, i modsætning til Sverige, har 25 pct. moms på fødevarer og derudover en sukkerafgift, gør landet til et lukrativt marked for smuglerslik.
Alene i Malmø fandt inspektører fra Miljøstyrelsen i forbindelse med kontrol næsten 100 tons slik med forfalskede datooplysninger.
Narko-lager
Presset på små butikker i belastede områder er steget i de senere år. Det kan være med alt fra tyveri, indbrud, afpresningstrusler og tvang til deltagelse i kriminelle aktiviteter.
For nylig gik Malmø-politiet ud med oplysninger om, at døgnkiosker fungerer som lagerplads for stoffer.
Ved at lade narkotika ligge i en butik, minimerer narkohandleren risikoen for at blive taget med narkotika, hvis han bliver pågrebet og visiteret.
- Der er flere butikker, hvor vi fandt narkotika, og som vi forsøger at få lukket. Tidligere har mindre butikker været i stand til at sælge både smuglercigaretter og narko, men i dag oplever vi i højere grad, at de opbevarer for andre, siger Göran Holmgren, lokalpolitiet i en bydel vest for Malmø.
- Nu går narkohandleren ind i butikken og skjuler stoffet, inden han informerer køberen om, hvor i butikken partiet kan findes. Nogle steder sker det i samarbejde med butiksejeren, men som regel er købmanden ikke opmærksom på, hvad der sker.
Butikker og virksomheder i de belastede områder vil sjældent anmelde eller deltage i efterforskningen.
- De tør ikke af frygt for hævn eller trusler rettet mod dem selv og familien.
Hvilke områder i Malmø er hårdest ramt?
- Belastede områder som Lindängen og området omkring Möllevångstorget med mange små butikker. Mange af disse butikker lever også med en konstant risiko for røveri. I et område med narkotikasalg er der et øget behov for kontanter.
- Her ser vi en tendens til, at volden bliver mere alvorlig, da mange butiksejere sætter sig til modværge og angriber gerningsmændene, forklarer Göran Holmgren.
I forbindelse med den igangværende og seks måneder lange ressourceforstærkede operation Rimfrost i Malmø vil politiet skærpe fokus på butikker, der er mistænkt for en kriminel handling.
Tager lang tid
Svensk Handels sikkerhedschef Per Geijer mener, at dagligvarehandelen er mere eksponeret end nogensinde.
[caption id="attachment_83542" align="alignnone" width="483"] - De handlende er meget udsatte. Vi skal have kraftig opbakning, hvis den kriminelle udvikling skal vendes, siger sikkerhedschef i Dansk Handel, Per Geijer. Foto: Johan Erichs[/caption]
- Når vi taler med branchens sikkerhedschefer, fortæller de os, at der i de senere år er sket en kulturel ændring i samfundet med hensyn til forekomst og forværring af vold og trusler rettet mod handel, siger Per Geijer.
Derudover er der mørketal, når det kommer til anmeldelser.
- Mange tør ikke anmelde, og mange synes, at det ikke gør nogen forskel, og at det bare er tidskrævende at anmelde. Vi har prognoser, der peger på et mørketal på 98 pct., når det kommer til butikstyverier.
Per Geijer mener, at butiksejere i de områder, hvor der er mange mord og mordforsøg, har en lavere tærskel, når det kommer til at acceptere trusler og tyverier.
- Malmø er bare ét område; der er også forstadsområder omkring vores store byer, der er meget udsatte. En ny undersøgelse fra handelsorganisationen Svensk Handel viser, at hver femte erhvervsdrivende har overvejet at forlade sin virksomhed på grund af kriminalitet.