Supermarkeder ansætter flere indvandrere

7. mar 2019 -
This describes the image
Arkivfoto: Ulrik Samsøe Figen

En ansat i Føtex i Randers med et tørklæde skabte for kort tid siden røre i både andedammen og medierne, fordi en kunde ikke ville lade sig ekspedere af en muslim med tørklæde.

Nye tal fra Danmarks Statistik tyder på, at omtalte kunde må vænne sig til tanken – i hvert fald ansætter dagligvarehandlen en tiltagende mængde mennesker med anden baggrund end dansk.

Langt de fleste kommer fra ikke-vestlige lande eller er efterkommere af indvandrere med ikke-vestlige rødder. En del af dem er muslimer.

I 2013 havde hver tiende, der var beskæftiget i dagligvarehandlen, anden etnisk baggrund end dansk. Det svarer til 10.003 ansatte – flere end otte ud af ti af dem havde rødder i et ikke-vestligt land.

I 2017, som er det seneste tidspunkt, Danmarks Statistik har opgjort tallene fra, var det hver ottende, der havde en anden etnisk baggrund end dansk.

Det svarer til en stigning på 2,3 procentpoint, og der er fortsat stor overvægt af specielt efterkommere med ikke-vestlig baggrund.

Færre på tanken

I Coop skeler man ikke til etnisk baggrund, lyder det fra analysechef Lars Aarup.

- Jeg gætter på, at udviklingen følger befolkningssammensætningen. I hvert fald rekrutterer vi bare ud fra de ansøgninger, der kommer. Vi kigger ikke på, hvor ansøgerne kommer fra, siger Lars Aarup.

I samme periode har befolkningssammensætningen i Danmark da også udviklet sig stort set på samme måde, som andelen i dagligvarehandlen.

Andelen af beskæftigede med ikke-danske rødder i det samlede erhverv ligger en lille smule under dagligvarehandlen.

Men både andelen og sammensætningen er meget forskellig fra branche til branche og inden for brancherne.

Kigger man eksempelvis på landets tankstationer, er andelen, der har ikke-danske rødder, noget mindre. I 2013 var det kun 5,6 pct., mens det i 2017 var steget til 8,7 pct.

I bygge- og anlægsbranchen er andelen af beskæftigede med anden etnisk baggrund kun 7 pct.

Inden for landbrug og gartneri er det til gengæld hver femte, der ikke har rødder i Danmark. Men der er langt de fleste indvandrere fra vestlige lande.

Opdateret 10. nov 2020