Styrket kamp mod illegale cigaretter

15. jan 2016 -
This describes the image
Arkivfoto: Skat

Skat og tobaksvirksomhederne vil samarbejde for at dæmme op for ulovlig cigarethandel.

I juli sidste år beslaglagde Skat knap 10 mio. cigaretter i Aarhus Havn. 0g et halvt år tidligere kunne Skat beslaglægge fem mio. cigaretter fra et andet containerskib i samme havn.

Selv om Danmark er blandt de lande i Europa, hvor problemet med illegale cigaretter er mindst, får så store fund af illegale cigaretter alligevel konsekvenser, idet et nyt samarbejde mellem myndighederne og tobaksbranchen skal sikre, at der kommer færre smuglercigaretter til Danmark.

Skat, tobaksvirksomheder og brancheforeningen Tobaksproducenterne er klar med et fælles initiativ og samarbejde, der skal styrke indsatsen mod den organiserede kriminalitet med ulovlige cigaretter.

To pct. af forbruget

Samarbejdet skal dæmme op for den grænseoverskridende handel med illegale cigaretter og begrænse antallet af smuglercigaretter, der hvert år kommer hertil i millionvis.

– Som branche føler vi os forpligtet til at bidrage på bedst mulig vis, når det gælder den fælles indsats mellem industri og myndigheder mod ulovlig cigarethandel. Hvis vi kan hjælpe politiet og Skats toldere med tip fra vores europæiske kolleger, der potentielt kan forhindre en container med smuglercigaretter i at nå til Danmark, er det en stor sejr for alle parter, siger direktør for Tobaksproducenterne, Louise Feilberg, i en pressemeddelelse.

På verdensplan anslås det, at 10-12 pct. af det samlede forbrug er illegale cigaretter. Sidste år lød skønnet for Danmark på, at knap to pct. af de 5,3 mia. cigaretter, der blev røget i Danmark i 2014, var illegale.

– Ikke alene går EU og statskassen glip af store summer i told og afgifter, men de illegale cigaretter kan være produceret uden for myndighedernes og de legitime virksomheders kontrol og dermed være endnu mere sundhedsskadelige for forbrugerne, siger Louise Feilberg.

Opdateret 10. nov 2020