Storcentre åbner op i dag - spisesteder ugen efter
Som forventet præsenterede statsminister Mette Frederiksen næste fase af genåbningen af landet aftenen før Store Bededag, som også inkluderer storcentre, stormagasiner og spisesteder.
Alle Folketingets partier er bag aftalen, der indeholder flere åbninger end mange havde forventet.
Det næste, der kan genåbne mandag den 11. maj, er storcentre, stormagasiner, arkader mv.
Der er fortsat et krav om mindst fire kvadratmeter gulvareal per kunde i udvalgsvarebutikker, og denne regel gælder også for butikkerne i indkøbscentrene.
Hertil kommer, at indkøbscentre på mellem 5.000 kvm og 9.999 kvm. maksimalt bør tillade adgang for en person per 10 kvm gulvareal, mens der i indkøbscentre på mere end 10.000 kvm. gælder adgang for en person per 20 kvm gulvareal. For mindre indkøbscentre op til 5.000 kvm er kravene mindre restriktive.
Butikkerne opfordres stadigvæk til at droppe kø- og slagtilbud for at undgå, at kunder stimler sammen.
Det er dog ikke alle steder, man har tænkt sig at følge myndighedernes opfordring. I Randers Storcenter giver Sportsmaster og Only således 25 og 20 pct. rabat, når centret slår dørene op, ifølge DR.
Genåbningen er især godt nyt for Salling Group, der driver Salling Stormagasiner i Aarhus og Aalborg og har mange Føtex-butikker placeret i netop storcentre, som under de seneste to måneders nedlukning har tabt en meget stor del af omsætningen.
Men også Coop har såkaldte ankerbutikker i storcentre, f.eks. Kvickly, som har tabt en betragtelig del af omsætningen under coronakrisen.
- Vi skal glæde os over, at vi får åbnet op for så meget økonomiske aktivitet, som det har været muligt. Der venter nogle svære økonomiske år for Danmark, siger Søren Pape, partiformand for Det Konservative Folkeparti.
Spisesteder følger trop
Ugen efter, den 18. maj, kan restauranter, cafeer og værtshuse åbne for servering under restriktive retningslinjer i forhold til åbningstid og fysisk afstand.
Hos Horesta glæder direktør Katia Østergaard sig over, at myndighederne har droppet to meter-kravet, som vil øge kapaciteten betydeligt i den i forvejen hårdt pressede branche, som i de seneste to måneder kun har fået omsætning i kassen via salg af take away.
Fra 18. maj åbner landets 6.-10. klasser op igen efter mere end to måneders fysisk fravær som en del af fase to. Det sker, så kommuner og skoler får stor lokal fleksibilitet til at tilrettelægge den nærmere organisering.
Også efterskoler, biblioteker, kirker samt udendørs idræts- og foreningsliv er omfattende af åbningen fra den 18. maj.
Grænseåbninger må vente
Det gælder stadigvæk, at man kun må være maksimalt 10 personer samlet for at undgå, at smittespredningen blusser op på ny.
Det gælder frem til 8. juni, hvor åbningen af fase tre træder i kraft.
Herefter er det forventningen, at der må samles 30-50 personer alt efter, hvordan smittespredningen udvikler sig indtil da.
Også museer, teatre, højskoler, forlystelsesparker og zoologiske haver er blandt de ting, der er omfattet af fase tre i genåbningsplanen.
Mens flere ting i landet kan se frem til åbne op igen, er der derimod ikke plads til en genåbning af grænserne på denne side af sommerferien, som især flere borgerlige partier har efterlyst.
Hvornår det kan ske, er usikkert, men meget taler for, at det først sker tidligst i september, da fase fire i genåbningen først vil ske fra midten af august.
- Vi forventer, at grænserne bliver åbnet så snart, det er muligt. Håbet er naturligvis, at der kommer afklaring, så den hårdt trængte turismebranche bliver lidt mindre trængt i forbindelse med sommerferien, siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.
Fase fire omfatter blandt andet barer, diskoteker og spillesteder, fitnesscentre samt uddannelser, herunder universiteter.
Dog vil forbuddet mod arrangementer, begivenheder, aktiviteter mv. med flere end 500 personer fortsat gælde frem til minimum 31. august, fremgår det af planen.