Skattereform hæver madpriserne
Det sidste par år har priserne på fødevarer i butikkerne samlet set ikke flyttet sig meget.
Mad-inflationen har ligget og svinget lidt op og ned omkring nul, og i den situation kan afgiftsændringer blive afgørende for, om pilen peger opad eller nedad.
Det gælder ikke mindst større afgiftsændringer som afskaffelsen af fedt- og sodavandsafgifterne i 2013, der blev medvirkende årsager til, at priserne faldt gennem både 2013 og 2014.
I år trækker afgiftsændringer den modsatte vej. Ifølge Skatteministeriet er det en udløber af en nu næsten glemt skattereform, hvor en ubetalt finansierings-regning har ligget og ventet i et par år.
- Afgiftsforhøjelserne var en del af aftalen om en skattereform fra 2012. Afgifterne på bl.a. øl, sodavand og fedt indgik oprindeligt i forslaget, men er efterfølgende blevet afskaffet, eller indekseringen er blevet ophævet, lyder forklaringen fra ministeriets pressesekretariat.
Det har fået effekt for en stribe punktafgifter under chokoladeafgiftslov, forbrugsafgiftslov, isafgiftslov med flere. En stigning på 5,5 pct. er i stort omfang sendt videre til forbrugerne.
Af Jesper Veber Knudsen
jeve@dhblad.dk
Foto: Premiere Is