Rosa vil sælge for en million om måneden
Blomster, fødselsdagskort i både almindelig og jumbostørrelse, alt til et spil Yatzy og et stort banner, der fortæller, at en kunde netop har vundet 2 mio. kr. i Landbrugslotteriet.
Allerede inden kunderne kommer ind i "Nørrebro’s Kiosk" i Horsens, har ejer Rosa Benkjer fået gjort opmærksom på, at man kan købe meget andet end slik, blade og tobak i butikken, der i daglig tale hedder "Rosas Kiosk".
- Da jeg overtog butikken i 2005, kom 90 pct. af omsætningen fra spil. Den tidligere ejer sagde, at det kunne man godt leve af det. Men sådan er jeg ikke, siger 45-årige Rosa Benkjer.
Hun fik hurtigt udvidet sortimentet, og i dag udgør Danske Spil, Landbrugs- og Varelotteriet kun halvdelen af omsætningen. Resten henter Rosa Benkjer på tobak og tilbehør, blade og aviser, sodavand og et bredt udvalg af konfekture i forskellige kvaliteter, pakkeudlevering samt brugskunst og blomster.
- Jeg har prøvet flere ting. Noget bliver - andet ryger ud. Jeg er blevet spurgt om, jeg ikke skal have spilleautomater. Det vil jeg ikke. Kunderne skal ind for at bruge penge, og så skal de ud igen.
- Vi forsøgte med franske hotdogs, pommes frites og cowboytoast. I dag er kun toasten tilbage. Men jeg vil gerne i gang med sandwich, siger hun.
Mange kunder er stamkunder, men siden Rosa Benkjer fik et apotek som nabo for nogle år siden, ser hun hele tiden nye ansigter. For apotekerkunderne parkerer lige uden for kiosken.
- Selvfølgelig er jeg glad for mine stamkunder, men der er mere udfordring i de nye. At få dem til købe lidt mere. Det kan man sjældent med stamkunderne. Både de og jeg ved, hvad de kommer efter. Det er godt for os, at apoteket er kommet, siger hun.
Uddannet i brugsen
Rosa Benkjers første oplevelse med at ekspedere kioskkunder ligger 25 år tilbage.
- Som 19-årig arbejdede jeg et halvt år i Norge i min søsters Narvesen (Reitangruppens kioskkæde, red.). Da besluttede jeg mig for, at jeg engang skulle være selvstændig. Det var fedt; på nær lige når jeg skulle cykle hjem efter arbejde. Det var nemlig op ad fjeldet, griner Rosa Benkjer.
Hun er uddannet i SuperBrugsen i Glamsbjerg og har senere arbejdet i både Kvickly og hos Fleggaard.
- På et tidspunkt trængte jeg til at prøve noget nyt og begyndte at kigge i avisen efter en kiosk til salg. Da jeg så et opslag på denne, kørte jeg herover fra Svendborg og parkerede udenfor. Der sad jeg hele dagen - kun afbrudt af et enkelt besøg inde i butikken. Jeg skulle se, hvordan den gik, fortæller hun.
Rosa Benkjer slog til. Hun forlod en lederstilling i Kvickly i Svendborg og købte en kiosk med et salgsareal på 30 kvm og en omsætning på 6 mio. kr. I 2015 rykkede hun ind i lokalerne ved siden af. Det gav hende et salgsareal på 100 kvm og en konstant stigende omsætning, der sidste år lå på 11 mio. kr. eks. moms. Overskud hver måned har der været fra dag ét.
- Jeg havde satset på, at vi i år ville nå en omsætning på 12 mio. kr., men det gør vi ikke helt. Mit mål er at sælge for en million om måneden, siger Rosa Benkjer.
Vil ikke gemme tobakken væk
Rosa Benkjer brugte en måned sammen med sin kæreste på at gøre den nye butik klar, mens hun fortsat havde kunder i den gamle. Lørdag middag begyndte de flytningen, og mandag morgen var hun klar i den nye butik.
- Det kostede mig en kvart million at flytte, men jeg havde pengene i butikken, så jeg slap for at låne. I den tid, jeg har haft butik, har jeg hver måned trukket løn til mig selv. Den svarer til den løn, jeg fik, da jeg sagde farvel til Kvickly for at blive selvstændig. For et par år siden gav jeg dog mig selv en lønforhøjelse på 1000 kr. om måneden, smiler hun.
- Det betyder, at hver gang jeg får lyst til at afprøve noget nyt, har jeg pengene til det i butikken. For kort tid siden blev jeg spurgt, om jeg ville forhandle My Own Blend. Det er et eksklusivt pibetobak-brand, der oftest sælges i vinhandlen. Det sagde jeg ja til, og samtidig fik vi et stort udvalg af piber, fortæller Rosa Benkjer.
20 pct. af hendes omsætning kommer fra tobak og tilbehør. Det salg er steget ca. en kvart mio. kr. det seneste år, mens dagligvarekæderne har gemt tobakken væk, og det, mener Rosa Benkjer, er rimeligt.
Hun håber, at Folketinget lader specialhandlen slippe for at gemme tobakken væk. Med den sammensætning af varer, som hendes butik efterhånden har, er den blevet en specialbutik med andre regler.
- Dagligvarehandlen har taget både sprut, blade og tobak fra os; og nu klager kæderne over, at vi tager noget af salget tilbage. Hvad er der galt i, at specialhandlen sælger tobak? Selvfølgelig skal det straffes hårdt, hvis vi ikke overholder aldersgrænserne. Og hjælper en stor bøde ikke, skal man miste retten til at sælge tobak, siger Rosa Benkjer.
I "Rosas Kiosk" bliver der altid spurgt om ID, når unge vil købe tobak og alkohol - eller vil spille.
- Jeg skal ikke leve af de unge mennesker, siger Rosa Benkjer.
Til gengæld ved hun, at hun i den grad vil miste omsætning, hvis hun skal skjule tobakken.
- Det lukker ikke butikken, men vi kommer ned under 10 mio. kr. Når kunderne ikke ser tobakken, tror de ikke, vi har den. Det er ikke alene tobakken, det gør ondt at miste; en kunde, der køber cigaretter, køber også en pakke tyggegummi og en sodavand, siger Rosa Benkjer.
Lukket både aften og søndage
Hun er eneejer af butikken, men siger gennem hele interviewet "vi".
- Ja, jeg siger "vi", for jeg føler, at mine medarbejdere er en del af forretningen. Jeg inddrager dem løbende i, hvordan det går. Hver måned får de tallene i en lukket Facebook-gruppe, og når en af dem har solgt ekstra godt, får hun en biografbillet eller måske et supergavekort, fortæller Rosa Benkjer.
Hun har fem ansatte - hvoraf de to altid er studerende, der holder sabbat fra studierne. En er fleksjobber.
- Det er vigtigt for mig at have et godt, fast personale, for de skal kunne det samme som jeg. Der er nemlig en grænse for, hvor meget jeg selv skal være her. Ser jeg træt ud, smitter det af på kunderne, siger Rosa Benkjer.
En normal arbejdsuge er på omkring 50 timer.
- Hver fjerde lørdag, når det er min tur til at tage vagten, er Erik, min kæreste, med. Kunderne er vilde med ham. Men jeg skal ikke selv være væk for længe, så spørger kunderne efter mig. Det er en af grundene til, at jeg kun skal have en butik. Kunderne vil se giraffen, og det kan ikke lade sig gøre, hvis man har to eller flere butikker, siger Rosa Benkjer.
Hun oplever ind i mellem nogle komme forbi for at høre, om hun ikke mangler personale - måske tre uger omkring jul. Svaret er nej.
- Nogle tror, at man bare lige kan komme ind og afløser i en kiosk. Men det tager tre måneder at lære personale op, så de kan afløse mig. Der må ikke være forskel på, hvordan kunderne bliver behandlet, siger hun.
Rosas Kiosk, Nørretorv 2, Horsens:
Ejer: Rosa Benkjer
Salgsareal: 100 kvm
Ansatte: fem faste, der skal dække i alt 70 timer om ugen
Omsætning 2018: 11 mio. eks. moms
Pakkeudlevering fra GLS
Åbent på hverdag fra 7.30 til 18, lørdag til 15. Søn- og helligdage lukket