Rekordstort antal ledige butikker

28. feb 2020 -
This describes the image
Foto: Colourbox
Skrevet af: Henrik Denman

Antallet af butikker, der er til salg eller leje, har aldrig været så stort som nu. Ved udgangen af 2019 var 6,6 pct. af butikslokalerne udbudt til leje eller salg, og så stort et udbud er aldrig registreret før.

Det viser tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk.

Alligevel bliver der afsat mere plads til nye butikker som sjældent set tidligere.

Tal fra kommunerne viser, at de alene i nye aflastningsområder har planer om at give plads til mere end en halv mio. kvadratmeter butiksareal.

Hertil kommer, at Institut for Centerplanlægning vurderer, at det samlede behov for areal til detailhandel frem til 2030 vil falde med omkring to mio. kvadratmeter i forhold til 2017.

Det giver derfor ingen mening for store dele af detailhandlen, at planloven, som blev liberaliseret i 2017, giver kommunerne mulighed for at give plads til stadig flere nye butikker – først og fremmest i nye aflastningscentre uden for bymidterne.

Færre butikker

Flere brancheforeninger og kæder i detailhandlen råber nu vagt i gevær over for erhvervsminister Simon Kollerup (S).

De kræver, at regeringen skaffer et flertal til at ændre planloven og rulle den tilbage til den lov, der gjaldt frem til 2017.

Kritikken rettes især mod aflastningscentrene.

De Samvirkende Købmænd skriver, at det er stærkt bekymrende, at de foreløbige planer viser, at man i kommunerne alene til aflastningsområder vil udlægge mere end en halv million kvadratmeter.

Det er ifølge DSK tid til at stoppe op og revurdere situationen, ellers vil fremtidens bymidter komme til at ligge øde hen.

Arkitektskolen Aarhus belyser i sit indlæg til erhvervsministeren de konsekvenser, flere aflastningsområder vil få for bymidterne.

Skolen påpeger, at flere større butikker uvægerligt vil resultere i færre butikker – og færre butikker giver alt andet lige større afstand til butikkerne.

Arkitektskolen nævner også de nye muligheder for at bygge større butikker. Ifølge skolens indlæg strider frigivelsen af arealstørrelser for udvalgsvarebutikker imod ønsket om bæredygtige og varierede bymidter.

Det samme gør sig gældende for de vedtagne større dagligvarebutikker.

Hvis man via loven vil tilsigte en mere finmasket detailhandelsstruktur tættere på forbrugeren, burde arealgrænserne skærpes og sættes ned og ikke op, som det skete med 2017-reformen af planloven, konkluderer Arkitektskolen Aarhus.

Fakta:

Planloven fra 2017 giver kommunerne mulighed for at etablere såkaldte aflastningsområder. Det er områder, der hovedsageligt skal give plads til udvalgsvarebutikker som f.eks. butikker med elektronik, hårde hvidevarer og boligudstyr.
Aflastningsområderne ligger typisk i kanten af byerne med god tilgængelighed fra hovedveje og motorveje. Formålet med aflastningsområderne er at aflaste bymidterne ved at give plads til butikker, der ikke kan indpasses i bymidterne, fordi de kræver meget plads.

Opdateret 10. nov 2020