Q8 vil skabe vækst på de eksisterende stationer
Det er langt fra hverdagskost at åbne en ny servicestation. Tværtimod er antallet af stationer i Danmark faldet fra ca. 8000 for 50 år siden til ca. 2000 i dag. Og samtidig ændres stationerne, så en tiltagende del af dem er uden kiosk.
Det er dog lykkedes landets tredjestørste kæde af servicestationer, Q8, at åbne syv nye stationer inden for det seneste år.
To af dem er bemandede.
De er bygget efter bæredygtige principper og ligger på Aarhus-Herningmotorvejen, 50 km vest for Aarhus C.
Nu handler det om at optimere de eksisterende stationer, selv om kommunikationschef Marie Sheye Lund ikke udelukker flere nye stationer i kæden.
- Der sker meget på det danske vejnet, og vi er åbne for de muligheder, som det kan betyde for os – senest åbningen af syv nye motorvejsanlæg med Q8 og F24-logo. Men derudover fokuserer vi benhårdt på optimeringen af vores nuværende netværk. Vi vil udvikle vores produkter og services, så de følger med kundernes forventninger og behov, og så skal vi helt konkret energioptimere alle vores stationer efter det gode eksempel på vores to nye bæredygtige stationer, siger Marie Sheye Lund.
Nyt madkoncept
De to nye stationer er bygget i bæredygtige materialer f.eks. med CLT-træelementer i stedet for beton, ligesom taget er et såkaldt sedumtag, der er beplantet, så det optager regnvand. Målet er, at de to nye stationer skal anvende minimum 50 pct. mindre energi end en tilsvarende station.
- Som en stor virksomhed ser vi det som en selvfølge at kigge på vores CO2-aftryk i driften af alle vores bygninger. På de nye stationer er der solceller på taget, og al belysning er LED. Vi foretager en løbende optimering af vores andre stationer. Det gælder både drift af bygninger og sådan noget som vaskehaller, siger Marie Sheye Lund.
Men det er ikke alene driften af bygningerne, som kæden vil optimere. Det gælder også kundeoplevelsen.
- På de to nye stationer afprøver vi et nyt sortiment, Food Deli, som ingen andre stationer sælger endnu. Der er fokus på kvalitet, og stort set alt brød er økologisk. Der er også både vegetariske og veganske retter, fortæller Marie Sheye Lund.