På marked i Roms midte

6. okt 2015 -
This describes the image
Skrevet af: Henrik Denman

Det er morgen, klokken er noget over 7, og der er allerede travlhed på markedet på Piazza Campo dei Fiori i det centrale Rom.

Det er mest stadeholderne, der har travlt. De skal have dagens friske frugt og grønt gjort klar, og endnu er det kun få lokale beboere, der afbryder stadeholdernes arbejde for at købe de friske råvarer, som senere på dagen vil indgå i måltidet derhjemme.

Solen slipper sine stråler mellem nogle af hustagene og oplyser dele af de gule husfacader med de grønne skodder, som en efter en bliver sat på klem. Luften er endnu frisk og sval, og man nyder morgenens brise, som typisk lægger sig senere på dagen og gør pladsen til et betydeligt varmere sted at opholde sig.

En tidlig espresso

På min vej til markedspladsen går jeg gennem en smal passage med en niche med et billede af Jomfru Maria, to havelys og en falmet buket blomster. Fra passagens mørke kommer jeg ud på en plads med en kaffebar, hvor morgentravlheden har meldt sig, og forbipasserende og enkelte stadeholdere tager et kort hvil for at indtage en espresso eller en caffelatte.

Et smalt stræde fører hen til markedet på Piazza Campo dei Fiori, som er det største grønttorv i det centrale Rom, placeret mellem hovedgaden Corso Vittorio Emanuele II og floden Tibern og nogenlunde midtvejs mellem Peterskirken og Forum Romanum. Både på Corso'en og langs floden er der dagen igennem tæt trafik, men på markedspladsen er man forskånet for at høre på den konstante strøm af biler og scootere.

Små varebiler

Gaderne, der fører til markedspladsen, er da også så smalle, at der ikke er plads til de store varebiler, vi kender fra Danmark. På markedspladsen er den bedst egnede varetransport derfor en scooterbil, som også fra tid til anden ses i større danske byer.

Besøget på markedspladsen handler ikke kun om at købe de varer, man har skrevet på indkøbssedlen og skal bruge senere på dagen. Indkøbsturen byder på et farvespil og en duftsymfoni, som pirrer øjne og næse. Det får nemt en til at stoppe op med jævne mellemrum for blot at lade alle ens sanser få del i oplevelsen – lydene, farverne, duftene.

En stor del af markedspladsen giver plads til stader med frugt og grønt. Her kan man bruge god tid på at udvælge sig de flotteste auberginer, løg og kål, knaldrøde chili, tomater i mange forskellige former, salater og porrer, gule og røde peberfrugter eller hvad der nu ellers kræves til aftenens måltid.

Grønt gøres klar

Udvalget af frisk frugt er tilsvarende stort – ferskner, jordbær, meloner, vindruer.

Hvis man vil slippe lidt lettere over frokosten, kan man købe blandede salater lige til at spise.

Stadeholderne bruger ikke kun energi på at lægge frugt og grønt frem, så det ser flot og indtagende ud. De klargør også råvarerne. Her sidder en mand, koncentreret om at skrælle bønner og smide skrællerne i en grøn affaldsspand, dér sidder en anden mand og renser salat og skærer stilke af.

Går man efter kød og andre specialiteter, ligger den udsøgte butik Ruggieri i det ene hjørne, og lige ved det andet hjørne kan man på alle hverdage købe friskfanget fisk i en undselig, men velbesøgt butik og kød i "la polleria" lige over for.

Hektisk natteliv

Grønthandlerne fylder dog kun en del af markedet. Man kan naturligvis købe blomster, mens andre stadeholdere specialiserer sig i pasta i alle farver og former og andre har et utal af blandede krydderier i løs vægt eller færdigpakket i poser. Andre igen sælger soltørrede tomater og trøffelolier.

Et sted stimler folk sammen om en hurtigt snakkende og underholdende sælger, som demonstrerer knive, der kan skære grøntsager i sjove former.

I den anden ende af pladsen henvender stadeholderne sig mere til både lokale og turister med tørklæder, tasker og hatte, solbriller og postkort.

Ud over at være en markedsplads er Piazza Campo dei Fiori også et samlingssted. Fra formiddagstimerne og frokost til sent om aftenen mødes mennesker på pladsens cafeer og restauranter, og om aftenen sker den helt store forvandling fra grøntsager og krydderier til gøgl, lyskegler, hektisk ungdom og løssluppent natteliv.

Tekst og foto af Henrik Denman
hede@dhblad.dk

Opdateret 10. nov 2020