Nye restriktioner på handlen: Storcentre skal lukke fra og med torsdag
Opdateret med kommentarer fra Dansk Erhverv og Danske Shoppingcentre
Godt en uge efter Danmark lukkede delvist ned, går regeringen nu et skridt videre og lukker store dele af handelslivet ned til efter nytår.
Fra med i dag, torsdag 17. december, lukkes alle storcentre, butikscentre og arkader ned, mens liberale erhverv skal lukke ned fra og med d. 21. december. Resten af butikslivet og detailhandlen skal lukkes ned fra og med 25. december. Undtaget er dog dagligvarebutikker og apoteker, som fortsat kan holde åben - præcis som det var tilfældet under nedlukningen i foråret. Undtagelsen gælder også størstedelen af kiosker, tankstationer, take-away restauranter samt pakkeudleveringssteder, der forsat må holde åbent, såfremt de ikke befinder sig i et storcenter, arkade eller lign.
I udgangspunktet varer nedlukningen denne gang til d. 3. januar, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde onsdag aften d. 16. december.
- Fra 25. december til 3. januar vil Danmark reelt være lukket ned. Alle de restriktioner vi kender nu med lukkede restauranter osv. fortsætter, men detailhandlen lukkes nu ned, siger statsministeren blandt andet på pressemødet, hvor hun samtidig understreger situationens alvor.
- Jeg er dybt bekymret for, hvordan det vil gå i de kommende vintermåneder. Vi har en mulighed nu, måske den bedste vi har, for at undgå at miste kontrollen med epidemien. En epidemi, som løber ud af kontrol, vil have flere og mere omfattende konsekvenser for samfundet og økonomien. Derfor handler vi nu, lyder det fra Mette Frederiksen.
Grunden til at myndighederne skrider ind netop nu, er ifølge Mette Frederiksen, at smitten i Danmark har taget voldsom fart i de seneste dag og uger.
I skrivende stund er 22.000 konstateret smittet i den forgangne uge mod 15.000 ugen før, mens smittetallet ligger på 1,2 og tæt mod 500 er indlagt.
Det definerer myndighederne som "omfattende samfundssmitte", og af den grund har myndighederne opjusteret til risikoniveau 4, som er det næsthøjeste niveau.
Interesseorganisationer: Hold hånden under erhvervslivet
Hos interesseorganisationen DI har man forståelse for, at man fra myndighedernes side nu handler hurtigt og lukker ned for dele af erhvervslivet. Adm. direktør i DI, Lars Sandahl Sørensen, understreger dog, at det fortsat er en fælles samfundsopgave at sikre dækkende og hurtig kompensation til de virksomheder og medarbejdere, der bliver ramt af restriktionerne.
- Med en så markant og hurtigt nedlukning af endnu flere virksomheder og erhvervsdrivende har Folketinget selvsagt en akut opgave med at få sikret dækkende kompensation – og få det lynhurtigt ud at virke samtidig med nedlukningen, så vi passer bedst muligt på både virksomheder og job, som nu må lukke ned af hensyn til os alle, siger DI-direktøren i en pressemeddelelse.
Hos interesseorganisationen, Danske Shoppingcentre, undrer direktør Jesper Fauerholdt sig over beslutningen om at lukke netop hans medlemmer ned midt i julehandlen, mens andre detailister umiddelbart "går fri" og først skal lukke dørene d. 25. december.
- Vi undrer os. Nu risikerer vi jo, at de mange kunder, som ellers frem til jul ville være i centrene, nu klumper sig sammen i andre butikker, som gerne må holde åbne. Vi har endda udvidet åbningstiderne for at sprede kundernes indkøb, og vi har i øvrigt fulgt alle de retningslinjer, der er udstukket, siger Jesper Faurholdt til Børsen.
Hos Dansk Erhverv forstår man behovet for at reagere hurtigt, men appellerer ligesom DI til, at regeringen hurtigst muligt for styr på de nødvendige kompensationsordninger.
- Vi må selvfølgelig tage beslutningen til efterretning, men det er uomtvisteligt, at en nedlukning af stormagasiner og storcentre får rigtig stor betydning for de mange butikker og de liberale erhverv, der har gjort alt for at sikre en god og tryg julehandel. Og når man så samtidig kombinerer det med de restriktioner, der kom tidligere på måneden, hvor restauranter, cafeer og hele oplevelsesøkonomien blev sat fuldstændig i stå, så befinder vi os i sandhed i en meget dyster situation. Den vigtige julehandel var i forvejen udfordret, så timingen er på alle måder skidt – og nu møder de erhvervsdrivende endnu et hårdt slag. Nu må regeringen få løst CVR-problematikken, sådan at butikker, der er en del af en landsdækkende kæde, også kan få adgang til kompensation – og er det nu vigtigere endnu nogensinde, at man får presset EU-Kommissionen for at få statsstøttegodkendt de hjælpepakker, der stadig udestår, siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.