Ny hjælpepakke skal holde hånden under job
Flere lønmodtagere er allerede blevet afskediget under coronakrisen.
For at undgå så mange massefyringer i det danske samfund som muligt har regeringen indgået en historisk trepartsaftale mellem arbejdsmarkedets parter, der sikrer, at fyringstruede privatansatte lønmodtagere nu får dækket 75 pct. af lønnen fra staten.
De resterende 25 pct. bliver dækket af arbejdsgiver.
Ordningen kommer til at gælde med tilbagevirkende kraft fra 9. marts og løber tre måneder frem.
Den indgåede aftale er rettet imod kriseramte virksomheder, der står overfor at skulle afskedige mindst 30 pct. af de ansatte eller flere end 50 ansatte.
Med ordningen kan medarbejdere altså sendes hjem og vende tilbage til virksomheden, så snart der igen er arbejde at udføre.
23.000 kr. er det højeste beløb per måned, som staten betaler til fastansatte funktionærer, mens timelønnede kan modtage en lønkompensation på 90 pct. af lønnen, dog maksimalt 26.000 kr. per måned.
Milliardaftale
For at få del i lønkompensationen skal medarbejdere afgive fem feriefridage.
Ordningen bliver dyr for staten. Benytter 70.000 sig af ordningen løber det op i 2,6 mia. kr., men finansminister Nicolai Wammen understreger, at regeringen ikke har et loft over antallet af danskere, der kan få lønkompensation på det private arbejdsmarked.
Og statsminister Mette Frederiksens budskab var enkelt:
- Vi har meget stor forståelse for, at man vil sende medarbejdere hjem, men lad være med at fyre dem.
Fra Dansk Erhvervs side lyder der rosende ord til hjælpepakken, som ventes vedtaget af folketinget i dag.
Adm. direktør Brian Mikkelsen efterlyser dog yderligere hjælp til små selvstændige samt nogle af de erhverv, der er allerhårdest ramt så som luftfart-, transport-, hotel- og detailbranchen.
- Der er bl.a. brug for en helt særlig hjælpepakke til turismeerhvervene og alle sideerhververe. En hel sektor i Danmark er udfordret – og for manges vedkommende bragt på randen af konkurs. Der skal derfor handles på dette nu, siger Brian Mikkelsen.