Nej til at vise billeder af butikstyve
Regeringen siger nej til, at butikker må offentliggøre overvågningsbilleder af butikstyve.
Dansk Folkeparti har foreslået, at butikkerne skal have lov til at offentliggøre overvågningsbilleder af butikstyve, men forslaget blev torsdag skudt ned af justitsminister Nick Hækkerup (S), da forslaget blev behandlet af Folketinget.
– Regeringen vil ikke gå videre med forslaget om, at erhvervsdrivende skal kunne offentliggøre overvågningsbilleder af formodede gerningsmænd.
Det er politiet og ikke borgerne, der skal efterforske kriminalitet.
I retsplejeloven har vi regler om, hvornår politiet må offentliggøre f.eks. overvågningsbilleder af formodede gerningsmænd, sagde han i folketingssalen.
Han forklarede, at det ikke handler om at beskytte kriminelle. Det handler derimod om at sikre mod, at uskyldige mennesker hænges ud i offentligheden og om at beskytte politiets efterforskning.
Det er politiet, der har ekspertisen til at vurdere, hvilke skridt der er nødvendige at tage i en efterforskning.
Siden 2018 har butikkerne dog haft mulighed for at dele overvågningsbilleder med hinanden.
Risiko bekymrer
Nye Borgerliges retsordfører, Pernille Vermund, var forundret over, at regeringen afviser forslaget om overvågningsbilleder.
Hun pegede på den teknologiske udvikling, der har gjort deling af private billeder nemmere.
– Det er klart, at vi ikke skal have en folkedomstol. Men kan ministeren ikke overveje, om man i højere grad kunne benytte sig af de overvågningsbilleder og samtidig hæfte en skærpet straf på for at dele overvågningsbilleder af personer, der ikke er gerningsmænd?
Det afviste Nick Hækkerup.
– Når vi synes, at det et langt skridt at tage, at private kan dele billeder, er det for at sikre sig mod, at uskyldige mennesker hænges ud i offentligheden. Det er dog sådan i dag, at erhvervsdrivende kan dele billeder med andre erhvervsdrivende. Man er jo gået et stykke ad den vej. Risikoen for at uskyldige hænges ud er imidlertid bekymrende.
Dansk Folkeparti havde fremsat yderligere fem forslag om at øge indsatsen mod butikstyveri og hæleri.
Kun to forslag fik opbakning fra regeringen. Det er dels et forslag om at hæve bøden for butikstyveri til mindst 1000 kr. og dels et forslag om at kunne udvise udenlandske kriminelle, der begår butikstyveri.
Nej til at konfiskere
Derfor var der et klart nej til bl.a. et forslag om, at det skal være muligt for politiet straks at konfiskere hele kioskens varelager, hvis den gribes i at videresælge hælervarer.
–Jeg er selvsagt helt enig i, at der ikke skal sælges hælervarer i kiosker og andre butikker, men når det opdages, er det hælervarerne der skal konfiskeres, og kioskejeren skal straffes med bøde eller fængsel. Regeringen går ikke ind for en form for ekstra straf, hvor lovligt indkøbte varer skal konfiskeres. Politiet skal selvfølgelig gøre et grundigt arbejde og sikre, at kioskejerne kan dokumentere, hvor de har deres varer fra, sagde Nick Hækkerup.
Hans Kristian Skibby, der er retsordfører for Dansk Folkeparti, beklagede den manglende opbakning til partiets forslag om at øge indsatsen mod butikstyveri:
– Jeg er træt af, at regeringen ikke kan se de samme urimeligheder som Dansk Folkeparti kan. Jeg synes, at det er noget, der har været synligt for langt de fleste, som befinder sig uden for Christiansborg, og som arbejder i dansk detailhandel, sagde han.