Når kolde fisk bliver for varme

3. apr 2018 -
This describes the image
Thorfisk leverer flere produkter til dagligvarekæderne. Arkivfoto: Thorfisk
Skrevet af: Søren Tougaard

Når Fødevarestyrelsen foretager kontroller i de danske dagligvarebutikker, er det ikke ualmindeligt, at butikkerne får indskærpet at opbevare de ferske fiskeprodukter ved en lavere temperatur.

Som den eneste ferske fødevare skal fisk opbevares ved mak. 2 grader for at undgå hurtig forrådnelse, mens det for alle andre ferske fødevarer i butikkerne gælder et krav om en temperatur på maksimalt 5 grader.

Sjældent volder temperaturen på fisk dog så store kvaler, at butikken ligefrem får et administrativt bødeforlæg, som det var tilfældet for en Aldi-butik i Herning i starten af året.

Efter at de tre forudgående kontroller var forløbet uden anmærkninger, kunne butikken ellers have sikret sig en elite-smiley ved besøget den 3. januar, men i stedet blev butikken præsenteret for et administrativt bødeforlæg på 10.000 kr. for at have opbevaret ferske fiskeprodukter langt over den tilladte temperaturgrænse.

"Temperatur ved fersk emballeret fisk blev mål i luften til 8,5 grader ved kontrollens start, indikator på kølereolens display viser symbol for afrimning. Cirka 20 minutter senere vises symbol for afrimning stadig, og på dette tidspunkt har køleren afrimet i 1 time og 20 minutter ifølge ansat. Herefter måles temperatur i ferske rødspættefileter med indstik til 4,3 og 4,6 grader og til 5,7 grader med indstik-termometer i fersklaks", fremgår det af kontrolrapporten.

Herefter valgte Aldi-butikken at kassere samtlige ferske fiskeprodukter og tog herefter kontakt til det kølerfirma, som overvåger temperaturer og afrimningsintervaller i butikkens køle- og frostmøbler.

Pris og kvalitet

Ofte er butikkens medarbejdere dog prisgivet, da køleren angiver en lavere temperatur, end hvad temperaturen reelt er i køleren.

50 minutter efter afrimningen var færdig, viste det fastmonterede digitale termometer i kølereolen i Aldi-butikken f.eks. 0,6 grader, mens Fødevarestyrelsen målte 3,4 grader i samme køler, hvor de ferske fiskeprodukter var placeret, inden de blev kasseret.

Hos Nordisk Storkøkken i Haderslev, der sælger udstyr til køkkener og kantiner over hele landet, er problemet velkendt hos ejer og direktør Stefan Helms.

- Jo flere gange, man åbner lågen, kommer der selvfølgelig luft ind, og de billige kølere kan ikke tåle at få lukket og åbnet lågen hele tiden. Det er lidt som at sammenligne med en bil med en 1,0 liters motor som skal køre 1.000 kilometer om dagen. Det handler om belastning, men det handler også om, at man ikke er gode nok til at få afrimet de her kompressorer.

Ifølge Stefan Helms skyldes temperatur-udfordringerne dog især, at mange køber billige kølere.

- Mange burde nok være villige til at betale lidt mere for at sikre sig en bedre kvalitet, siger han.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?