Moms og afgifter for en månedsløn

9. mar 2015 -
This describes the image
Skrevet af: Henrik Denman

En familie med to voksne og to børn betaler på årsbasis omkring 21.500 kr. bare i moms og afgifter for den mad, de køber ind. Det svarer til en månedsløn.

Det fremgår af beregninger, som Skatteministeriet har foretaget og afleveret til Folketinget.

Danske forbrugere er blandt de forbrugere i Europa, som får den dyreste regning i supermarkedet, når de køber mad ind til det daglige forbrug. Den danske moms er den højeste i Europa, og i modsætning til mange andre lande er der herhjemme ikke differentieret moms på f.eks. fødevarer.

Samtidig er afgiftsniveauet i Danmark højt, og når afgifterne og moms af afgifterne lægges oven på fødevarepriserne, bliver regningen til forbrugerne stor.

Jan E. Jørgensen, der er forbrugerpolitisk ordfører for Venstre, har bedt skatteminister Benny Engelbrecht (S) om at oplyse, hvor stor en andel moms og punktafgifter udgør af forskellige husstandes forbrug af fødevarer, drikkevarer og tobak.

– Tallene viser, at både moms og punktafgifter har stor betydning for en husstand, for der er naturligvis er skattetryk på arbejde, men det er der også med moms og afgifter. Man kan også sige, at moms og afgifter socialt vender den tunge ende ned, siger Jan E. Jørgensen.

Grænsehandel

Hans parti har meldt ud, at der ikke vil ske yderligere stigninger i punktafgifterne, hvis de efter valget får regeringsmagten. Samtidig vil partiet sætte 250 mio. kr. af til at fjerne nogle afgifter og sænke andre afgifter.

Jan E. Jørgensen mener, at de høje afgifter fremmer øget grænsehandel.

Beregninger, Skatteministeriet har foretaget, viser således den store forskel, der er på afgifter for chokolade- og sukkervarer mellem Danmark, Tyskland og Sverige.

Danmark er det eneste af de tre lande, der har afgift på chokolade- og sukkervarer, og nye tal viser, at de afgifter alene ventes at give 2,2 mia. kr. i statskassen i 2015.

Af Henrik Denman
hede@dhblad.dk

En børnefamilie betaler i omegnen af en månedsløn alene i moms og afgifter for de fødevarer og drikkevarer, de køber til det daglige forbrug.

Foto: Helle-Karin Helstrand

Opdateret 10. nov 2020