Minimal inflation på fødevarer

12. okt 2020 -
This describes the image
De stigende fødevarepriser er ikke lig ren profit for dagligvarekæderne - snarere tværtimod, mener Dansk Erhverv. Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
Skrevet af: Søren Tougaard

Fra august til september faldt priserne på fødevarer herhjemme. Det betyder, at inflationen på fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer nærmest er ikke-eksisterende.

Siden september 2019 er priserne blot steget med 0,1 pct., viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Anderledes forholder det sig til kategorien alkoholiske drikkevarer og tobak, som samlet set er steget med 10 pct. som følge af den højere afgift på cigaretter.

I alt er det samlede forbrugerprisindeks, som udover varer også inkluderer tjenester, steget med 0,6 pct. det seneste år, viser tallene, som naturligvis har været kraftig påvirket af Covid-19. Ikke mindst inden for brancher som hotel, restaurant og charter.

På varer har prisstigningerne været lig nul, mens prisen på tjenester er steget 1 pct.

- Inflationen er fortsat meget lav herhjemme, og det er med til at sikre, at danskernes rådighedsbeløb ikke udhules i nævneværdig grad af stigende priser. Det er godt nyt i en periode, hvor der næppe er udsigt til væsentlige lønstigninger for mange danskere, lyder det i en kommentar fra Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.

Opdateret 10. nov 2020