Mængden af røverier er faldet med 70 pct. på ti år
Mens mængden af dagligvarebutikker sidste år steg for første gang i ti år, har mængden af røverier mod de samme butikker slået en bundrekord i samme tidsperiode.
Således oplevede detailhandlen og servicestationerne tilsammen kun 345 røverier i 2019, og det er 70 pct. færre end da kurven toppede for ti år siden med 1162 røverier.
Det viser tal fra Rigspolitiet, der har offentliggjort tal for røverier siden 2007. Mængden af røverier landede sidste år på det laveste tal i samtlige år.
Da kurven toppede, satte både detailhandel og servicestationer ind med sikkerhedstiltag som kontanthåndteringssystemer, låste døre om natten, DNA-spray og ikke mindst fokus på undervisning af personale og belysning omkring butikken.
Den indsats har altså båret frugt.
Dansk Erhverv registrerer røverier i Crimestat, en ti år gammel database, som organisationen har etableret i samarbejde med detailhandlen, og chefkonsulent i Dansk Erhverv Henrik Sedenmark sagde i efteråret til Dansk Handelsblad, at der i Crimestat også er registreret et markant fald.
Kan stige igen
Han strøede dog samtidig skår i glæden, da han forudsagde, at hvis de organiserede butikstyverier, der ofte udvikler sig med trusler eller vold, bliver registreret korrekt, nemlig som røverier, vil kurven igen få et nøk opad.
- En del af de grove, organiserede butikstyverier, som butikkerne oplever, burde nok rettelig registreres som et røveri. Men måske har tærsklen flyttet sig, så man accepterer trusler; eller måske er de ansatte i handlen ikke opmærksomme på, at der er tale om et røveri, når en gerningsmand er truende. Det har både politi og justitsministeriet fokus på i øjeblikket, sagde Henrik Sedenmark.
Politiet har i samarbejde med Skat og fødevaremyndighederne som et led i ovennævnte indsats sidste år gennemført en række razziaer mod udvalgte butikker i kioskmiljøet for blandt andet at se, om der var hælervarer fra organiserede butikstyverier. Resultatet er endnu ikke officielt.